Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Ova aplikacija otkriva bolesti očiju kod djece

| Postavio/la: Ana Ašanin | Izvor: klix.ba

Ova aplikacija otkriva bolesti očiju kod djece Foto: Diopta.rs

Naučnici su razvili aplikaciju koja može otkriti rane znakove bolesti oka.

Aplikacija nazvana CRADLE (Computer Assited Detector of Leukoria) namijenjena je uređajima s operativnim sistemima Android i iOS, a koristi mašinsko učenje kako bi otkrila rane znakove refleksije "bijelih očiju" na fotografijama. Ti znakovi mogu nagovijestiti retinoblastom, kataraktu i druga stanja.

Aplikacija funkcioniše bez obzira na smartphone koji se koristi i često je precizna, a ponekad u brzini otkrivanja bolesti može nadmašiti čak i ljekare.

Naučnici su testirali aplikaciju te su napravili gotovo 53.000 fotografija. U eksperimentu je učestvovalo 40 djece od kojih polovina ima neku bolest očiju.

Od tog broja je aplikacija u 16 slučajeva otkrila bolesti u prosjeku 1,3 godine prije nego su ljekari postavili dijagnozu.

Retinoblastom (tumor) može početi prelaziti na mozak za šest mjeseci od primjećivanja "bijelog oka", a to može smanjiti štetu i spasiti živote.

Takođe, aplikacija je korisna bez obzira na starosnu dob, ali najbolje funkcioniše kod djece koja ne znaju reći da imaju problem s vidom.

Roditelji će uz ovu aplikaciju moći češće da provjeravaju oči svoje djece.

Ostavi komentar

0/300