8 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 7°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

21° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zagreb: Otkriven spomenik Tuđmanu

Region

Comments 0

Zagreb: Otkriven spomenik Tuđmanu

Autor: Bojana Komnenić

  • Viber

Spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franju Tuđmanu otkriven je danas u centru Zagreba, na 19. godišnjicu njegove smrti, u prisustvu hrvatskog državnog vrha.

Otkrivanju spomenika ispred koncertne dvorane "Vatroslav Lisinski" prisustvovali su predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da je cijeli hrvatski narod čekao godinama na spomenik Tuđmanu, "prvom hrvatskom predsjedniku" koji je ostao "upisan u istoriju kao velikan" i koji je zadužio Hrvatsku "za mnoga stoljeća".

"Naša je dužnost iskazivati čast njegovoj uspomeni", rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

Ona je rekla da je "pretrpjevši velika stradanja i opterećen nepravednim stegama hrvatski narod u bivšoj državi bio osuđen na drugorazredni položaj" i da se "Tuđman izložio progonu jer je znao da se bez žrtve ne može ostvariti ništa veliko".

Tuđman se "nije dao pokolebati u svojim ciljevima", a nakon akcije Oluja "nije nadmeno trijumfovao nego je s otvorenom rukom došao u Vukovar", dodala je hrvatska predsjednica.

Premijer Andrej Plenković je naglasio da je Tuđman svojim djelovanjem zaslužio i ovakav oblik počasti u glavnom gradu.

"Bio je politički lider koji je uspio uspješno da prepozna znakove vremena. Svojom okupljajućom, pomirljivom i državničkom politikom postavio je temelje Hrvatske", rekao je Plenković.

Spomenik Tuđmanu Plenković je opisao kao još jedan znak razumijevanja Tuđmanove uloge u stvaranju hrvatske države.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković izrazio je zadovoljstvo što se upravo na ovaj način obilježava 19. godišnjica smrti Franje Tuđmana čija je politička ostavština toliko bitna za hrvatski narod i hrvatsku državu.

"Tuđman je uvijek bio ispred drugih i poveo svoj narod u stvaranje države. Bio je jedan od rijetkih državnika koji je sproveo svoju viziju u stvarnost", rekao je.

Izradu spomenika Tuđmanu finansirao je Grad Zagreb. Spomenik su otkrili članovi porodice Tuđman i vajar Kuzma Kovačević koji je rekao da mu je "velika radost i čast" što je autor djela koje "vajarskim jezikom svjedoči o duhovnoj veličini predsjednika Tuđmana".

Prije ceremonije otrkivanja spomenika prvom predsjedniku samostalne Hrvatske održan je protest nekoliko nevaldinih organizacija.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR