8 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Počela gradnja Pelješkog mosta, postavljen probni pilon dug 74 metra

Region

Comments 0

Počela gradnja Pelješkog mosta, postavljen probni pilon dug 74 metra

Autor: Bojana Komnenić

  • Viber

Probni pilon dug 74 metra postavljen je danas u podmorje na gradilištu Pelješkog mosta.

Taj građevinski zahvat je bitan za temeljenje mosta i obavljen je mehanizacijom kineskog izvođača ''China Road and Bridge Corporation''.

Predstavnik ''Hrvatskih cesta'' za realizaciju ugovora o izgradnji Pelješkog mosta Jeroslav Šegedin, objasnio je kako je svrha postavljanja pilona da izvođač dokaže projektom traženi kvalitet i tehnologiju izvođenja radova.

- Isto, želimo vidjeti koliko je dinamika radova u skladu s dinamičkim planom izvođača. Znaćemo jesu li potrebne izmjene ili je sve skladno s tehnologijom kojom raspolažu. Za sada smo zadovoljni, posebno kvalitetom postavljanja pilona. Još njih 26 stiže iz Kine, a još 20 čeka ukrcaj - rekao je Šegedin, piše Index.hr

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić zaključio je kako, prema onom što je na gradilištu vidio, izvođač ima znanje i iskustvo za uspješnu realizaciju projekta u rokovima i prema odredbama ugovora.

- Za nas je ovo veoma bitan projekat - naglasio je Dobroslavić, koji smatra da će cjelokupni projekat povezivanja juga Hrvatske biti izvršen u zadanom roku, do 2022.

- Raspisan je konkurs za pristupne puteve, a očekuje se konkurs za zaobilaznicu Stona. Očekujem i da će se, po nacionalnoj prometnoj strategiji, autoput od čvorišta Metković produžiti do Osojnika u Dubrovniku, gdje izlazi iz Hrvatske i uz sufinansiranje iz EU ide prema Crnoj Gori, Albaniji i Grčkoj. Potrebna je i brza cesta do Osojnika, kao i pelješka cesta do trajektne luke Perna i zaobilaznice Orebića - rekao je Dobroslavić.

Brod s 26 pilona na gradilište bi iz Kine trebalo da stigne 16. januara.

Ugovor za izgradnju mosta kopno - Pelješac s pristupnim cestama, vrijedan 2,08 milijardi kuna (preko 527 miliona eura), potpisan je 23. aprila između predstavnika ''Hrvatskih cesta'' (HC) i kineskog konzorcija ''China Road and Bridge Corporation'', a 85 odsto prihvatljivih troškova finansira se iz EU sredstava.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR