Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Sjednica parlamenta Makedonije odgođena za sjutra

| Postavio/la: Nikoleta Rakočević | Izvor: N1

Sjednica parlamenta Makedonije odgođena za sjutra

Nastavak sjednice makedonskog parlamenta o ustavnim amandmanima, kojima se mijenja ime zemlje u Sjeverna Makedonija, koji je danas odlagan nekoliko puta, zakazan je za sjutra za 12 sati.

To je saopštio predsjednik parlamenta Talat Džaferi, a premijer Zoran Zaev koristi odlaganje da nastavi pregovore sa liderom opozicione albanske partije Besa Biljalem Kasamijem i grupom od osam poslanika opozicione VMRO DPMNE koji su isključeni iz te stranke zbog podrške sporazumu iz Prespe sa Grčkom, javlja agencija Makfaks.

Lider Bese Biljal Kasami traži da u pasošima etničkih Albanca kod državljanstva ne stoji dodatak "makedonsko" ispred "građanin Sjeverne Makedonije", kako je predviđeno Dogovorom sa Grčkom, što, u slučaju prihvatanja, stvara rizik da vlada izgubi podršku osam poslanika nezavisne grupe VMRO DPMNE, koji su izbačeni iz te opozicione stranke.

Predsjednik parlamenta Talat Džaferi takođe je demantovao informaciju lidera Jedinstvene Makedonije Janka Bačeva, po kojoj predstavnici američke ambasade, po nalogu amabasadora Džesa Bejlija, drže trojicu poslanika zaključanih u parlamentu.

"U pitanju je klasična dezinformacija s ciljem da se nanese šteta ugledu Sobranja i procesu makedonske integracije u EU i NATO", ističe Džaferi u pisanoj izjavi.

Ostavi komentar

0/300