12 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mladić iz BiH opisao zašto odlazi: Srce mi puca, ostvario sam što sam želio, ali nemam ništa

Region

Comments 0

Mladić iz BiH opisao zašto odlazi: Srce mi puca, ostvario sam što sam želio, ali nemam ništa

Izvor: Index.hr

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Želimir iz Travnika je poljoprivrednik cijelog života. Prvo su mu roditelji to radili, a onda je i on od 2010. počeo ozbiljno da se baviti poljoprivredom.

U okolini Travnika Želimir ima krave i proizvodi mlijeko. Digao je i kredit da kupi sve mašine koje su mu potrebne.

No, kako je ispričao, Želimir uskoro odlazi u Njemačku. Osim što mlijeko nema kome prodati, Želimir kaže da su uslovi za rad nikakvi. Struja i voda su jako loši, pristupni putevi ne postoje i nikako da ih naprave.

"Došlo je do toga da nemam kome prodavati. Mlijeko prosipam krmadima. Mljekare neće da uzimaju, a cijena je mala", kaže Želimir.

"Počeo sam prodavati po selu. Bio sam uspješan, presretan. Do Nove godine. Kako ljudima čestitam Novu godinu, oni kažu da odlaze za sedam dana", priča Želimir.

Želimir uskoro odlazi u Njemačku.

"Srce će mi puknuti. Nemam kome prodati mlijeko. Trudim se. Sve sam ostvario što sam želio, a nemam kome to plasirati. To je žalosno. Imam kredit, plaćam ga pošteno unaprijed. Došlo je do toga, za ovaj mjesec imam za gorivo. Ostalo nemam ništa, mogu živjeti jedino da s neba pada. Do aprila sam ovdje, ukidam farmu skroz, teško mi je ići, ali moram", priča Želimir.

Put do njegove farme praktično ne postoji.

"Vidite kakav je put. Može neko poginuti. A i ljeti je put loš. Struja i voda su jako loši. Da bi se radilo treba jako paziti koji aparati su uključeni jer svi zajedno ne mogu raditi. Po tri sata pitu pečemo. Struja nam je katastrofa. Nama je monofazna struja, ne znam zašto. Moramo ponovo priključak platiti. Prije rata nam je bila trofazna, samo nam je skinulo. Puno mašina ima koje ne mogu ni raditi, aparat za varenje sam prodao jer ne može ništa. Kad muzem moram gasiti frižider i bojler, ne mogu ništa", priča Želimir.

I voda je problematična.

"Pritisak je bio dobar, a sad jednu kantu točim tri minuta. Prije sam za minut", priča Želimir koji će u aprilu otići u Njemačku.

"Ne znam ni sam što da kažem. Ovi što ostaju, želim im sve najbolje. Ali i oni će za mnom doći", zaključuje Želimir na kraju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR