14 °

max 14 ° / min 7 °

Petak

26.04.

14° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zaev obezbijedio većinu za ustavne izmjene

Region

Comments 0

Zaev obezbijedio većinu za ustavne izmjene

Autor: Bojana Komnenić

  • Viber

Premijer Makedonije Zoran Zaev postigao je danas poslije podne dogovor sa opozicionim krilom Bese i obezbijedio dvotrećinsku većinu za finalno izglasavanje ustavnih amadmana.

Da je postignut dogovor da poslanici opzicione Bese Biljala Kasamija glasaju za ustavne izmene potvrdio je i portparol SDSM Kostadin Kostadinov, ali nije iznio detalje.

Prema informacijama medija iz parlamenta, očekuje se da plenarna sjednica, na kojoj će biti usvojeni ustavni amadmani kojima se mijenja ime države u Sjeverna Makedonija, koja je već nekoliko puta odgađana, bude održana danas.

Početak te sjednice je juče i danas nekoliko puta odlagan da bi Zaev mogao da prije početka obezbjedi dvotrećinsku većinu za izmjene Ustava Makedonije koje su predviđene Dogovorom sa Grčkom o rješavanju višedecenijskog spora oko imena.

Prema nezvaničnim informacijama, zahtjevi Bese Biljala Kasamija koji su postavljeni kao uslov da dva njena poslanika glasaju za ustavne izmjene će najverovjatnije biti dio nekog budućeg zakona, ali ne i Ustava.

Stranka sa čija dva poslanika vlada ima potrebnih 80 glasova za podršku ustavnim promjenama traži da u pasošima etničkih Albanca kod državljanstva ne stoji dodatak "makedonsko" ispred "građanin Sjeverne Makedonije", što je Zaev juče odbacio, ali je ostavio mogućnost da se razgovara o tehničkim formulacijama.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR