Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

"Živjela italijanska Dalmacija": Žestoke reakcije na Tajanija

| Postavio/la: Jelena Ćetković | Izvor: www.vecernji.hr

"Živjela italijanska Dalmacija": Žestoke reakcije na Tajanija Foto: European Parliament

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić osudio je izjavu predsjednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija o Istri i Dalmaciji poručivši: "ne daj nam Bože italijanske brige o Dalmaciji i Istri.   

"Hrvatski narod jako dobro zna istoriju koja nas je pogodila u Drugom svjetskom ratu i ne daj nam Bože italijanske brige o Dalmaciji i Istri, kao što su fašisti vodili brigu o hrvatskom narodu u Dalmaciji i Istri", rekao je Brkić.

Poručio je i da Tajani te svoje ideje "prodaje negdje drugdje jer u Hrvatskoj to mu neće proći". "

"Ovo je Hrvatska država, za nju je puno krvi palo palo. Stvorena je u Domovinskom ratu i hrvatski branitelji i hrvatski narod to sigurno neće dozvoliti. On ako mu to prolazi neka prodaje u Evropskom parlamentu, u Hrvatskoj neće", kazao je Brkić.

Saborski zastupnik italijanske manjine Furio Radi  iznenađen je, takođe izjavom Tajanija.

"To nije Tajani kojeg ja poznajem, a nije ni u skladu s s funkcijom koju obavlja" , rekao je Radin za Večernji list i dodao da su njegove riječi nešto od čega bi svi trebalo da se distanciraju. 

"Očekujem da će i on sam korigovati to što je rekao. Ne mogu to povezati s bilo kakvim političkim kontekstom i predizbornom retorikom. A i u tom slučaju bilo bi neprimjereno. Ti stavovi pripadaju poslijeratnoj retorici 1950-ih i 1960-ih godina", rekao je Radin.

Komentari

Zoombull,

Do pocetka XIX Dalmacija je bila pod Venecijom. Jedva je SHS uspjela da je uzme Italijanima. Ante Pavelic je u II sv. ratu opet njima poklonio da bi SFRJ tek sredinom ‘70-ih Osimskim sporazumom rijesio taj problem. Posto RH ne priznaje nista iz SFRJ a otvoreno velica NDH djavo je dosao po svoje.

Ostavi komentar

0/300