Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

"Neka je svima jasno – Dalmacija je kolijevka hrvatstva"

| Postavio/la: Ana Ašanin | Izvor: B92

"Neka je svima jasno – Dalmacija je kolijevka hrvatstva"

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban osudio je izjavu predsjednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija.

“Živio Trst, živjela italijanska Istra, živjela italijanska Dalmacija!“, naveo je Tajani.

Boban je Tajaniju poručio da je Dalmacija “kolijevka hrvatstva“.

“Najoštrije osuđujem ovu izjavu i izjave ovakve vrste ma od koga dolazile. Neka je svima jasno – Dalmacija je kolijevka hrvatstva. Samim tim je bila, jeste i biće dovijeka nedjeljivi hrvatski prostor“, rekao je on.

Podsjetimo, Tajani je izjavom u govoru održanim u Bosovici kod Trsta u vrijeme komemoracije žrtvama iz Drugog svjetskog rata, razbijesnio Hrvatsku i Sloveniju.

"Meni je žao ako su moje riječi krivo protumačene, nijesam htio nikoga da uvrijedim, samo sam htio da pošaljem poruku da ono što se tada dogodilo da se nikada ne ponovi", rekao je Tajani na početku plenarne sjednice EP u Strazburu.

Hrvatski državni vrh oštro je reagovao na izjavu predsjednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija u kojoj je slavio italijansku Istru i Dalmaciju.

"Temelji Evropske unije i njenih institucija ne počivaju na takvim vrijednostima. Odlučno odbacujem i osuđujem pokušaje mijenjanja istorije i posezanje za hrvatskom teritorijom. O tome ću izvijestiti italijanske i evropske institucije", izjavila je Grabar Kitarović.

Komentari

Ostavi komentar

0/300