8 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Fuad iz Zenice je kao dječak pobijedio leukemiju, danas pravi perike za bolesne mališane

Region

Comments 0

Fuad iz Zenice je kao dječak pobijedio leukemiju, danas pravi perike za bolesne mališane

Izvor: avaz.ba

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Nikad neću zaboraviti kada sam se kao devetogodišnjak morao odvojiti od porodice i otići u Italiju kao i teške i bolne dane koji su uslijedili u mojoj borbi protiv leukemije. Tada sam naučio cijeniti život i voljeti ono što imam.

Tim riječima započeo je svoju ispovijest za Avaz Fuad Halilović, Zeničanin koji se izliječio od leukemije.

Početkom oktobra 2006. operisano mu je slijepo crijevo u Zenici, a nakon toga život mu se u potpunosti mijenja. Nalazi su mu bili sve lošiji.

''U bolnici u Zenici uspostavili su mi pogrešnu dijagnozu. Nakon toga upućen sam u bolnicu u Sarajevu, gdje je ustanovljeno da bolujem od leukemije najtežeg oblika'' – ispričao je Halilović.

Narednih nekoliko mjeseci bio je na Odjeljenju hematoonkologije, a ljekari su davali slabe prognoze za izlječenje. Zbog nemogućnosti presađivanja koštane srži u BiH, Fuad odlazi u Torino. Poslije devet mjeseci vraća se u BiH kao izliječen, ali se bolest vratila, pa je opet morao u Italiju.

''S roditeljima sam tamo ostao 18 mjeseci i onda se vratio potpuno izliječen, kao pobjednik. Nakon tri godine, izborio sam se za svoj život'' – istakao je Halilović.

Ovaj veseli i optimistični 23-godišnjak nakon dvije transplantacije koštane srži hrabro korača kroz život. Pravi perike za djecu koja boluju od malignih oboljenja, jer, kako kaže, najbolje razumije kroz šta prolaze.

''Za svu tu djecu pješke bih išao do kraja svijeta samo da budu dobro. Bio sam asistent u projektu “Moja kosa, tvoja kosa”, a od profesorke koja je držala edukacije zatražio sam iz radoznalosti da probam praviti perike. Vidjela je da imam talenat, i onda su me počeli nagovarati da završim edukaciju. Tako je počelo ''– rekao je Fuad.

Član je Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”, u kojem volontira te pokušava izmamiti osmijeh mališanima.

''Kada bih morao izdvojiti najsrećniji trenutak u borbi protiv opake bolesti, nesumnjivo je to onaj kada sam na svojim nogama zakoračio u svoju zemlju. Osjećao sam se ponovo rođen. Da nisam prošao ove stvari, nikad ne bih bio ovakav čovjek'' – dodao je Halilović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR