15 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Na Balkanu je gore nego ranije, a za to je kriva i EU"

Izvor: Foto: European Security Journal

Region

Comments 0

"Na Balkanu je gore nego ranije, a za to je kriva i EU"

Izvor: b92

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

U balkanskim zemljama je gora situacija nego prije dvije godine što je posljedica usporavanja proces priključenja EU, rekao je albanski premijer Edi Rama.

Ta veza može bez najmanje sumnje da se uspostavi, rekao je Rama za francusku agenciju Frans pres u Tirani u razgovoru koji je objavljen danas.

On je ocijenio i da dio odgovornosti za kosovsko uvođenje taksi na robu iz Srbije snosi i EU koja nije odobrila viznu liberalizaciju za građanje Kosova iako su oni ispunili potrebne uslove.

Frans pres podsjeća da su Crna Gora i Srbija počele pregovore o priključenju EU, dok Albanija i Sjeverna Makedonija očekuju da će taj proces početi u junu, kao i da Bosna i Hercegovina i Kosovo takođe žele da se priključe Uniji.

Međutim sa približavanjem evropskih izbora svi imaju sve manje osjećaja da su dobrodošli, a više evropskih zvaničnika, posebno francuskih, izrazili su rezerve prema proširenju Unije na Balkan suočeni sa javnim mnjenjem koje je nije za proširenje na te siromašne zemlje.

Rama je rekao da može da ih razumije u kontekstu porasta evroskepticizma i populizma. On je, međutim, upozorio da taj zastoj nije bez posljedica i podsjetio na upozorenje predsjednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera da ukoliko se Balkanu oduzme perpsektiva pristupanja Uniji, EU će se suočiti sa onim što su već imali tokom 1990-ih, deceniju sukoba na Balkanu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR