Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Vlada Srbije usvojila zakon o "švajcarcima", otpis 38 odsto duga

| Postavio/la: Milena Aprcović | Izvor: Blic

Vlada Srbije usvojila zakon o "švajcarcima", otpis 38 odsto duga Foto: nspm.rs

Nacrt Zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima usvojen je danas na sjednici Vlade Srbije, nakon čega će biti upućen u skupštinsku proceduru.

Ministar finansija Siniša Mali istakao je da se ovim leks specijalisom rješava problem koji postoji više od jedne decenije, kao i da su mu prethodili teški pregovori, ali da je pronađeno kompromisno rješenje.

"Ovaj leks specijalis je kompromisno rješenje između nekoliko zainteresovanih strana - građana, odnosno udruženja koja ih predstavaju, banaka, i države sa treće strane. Razgovori nijesu bili nimalo laki, ali smo uspjeli da nađemo kompromis i najbolje moguće rješenje za sve tri strane.

Nacrtom ovog zakona obuhvaćeni su svi korisnici kredita koji su i dalje zaduženi u švajcarskim francima, bez obzira na visinu duga. Predviđeno je da se preostali dio duga konvertuje u eure, kao i da iznos dobijen konverzijom bude umanjen 38 odsto. Dodatno olakšanje predstavlja i činjenica da se obračun konverzije vrši na iznos bez zateznih kamata", istakao je Siniša Mali i zahvalio svim učesnicima pregovora.

Nacrtom zakona je predviđeno da kamatna stopa ne može biti veća od 3,4 plus tromjesečni ili šestomjesečni EURIBOR, odnosno fiksna kamatna stopa ne može biti veća od 4 odsto.

U roku 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, banka je dužna da dostavi korisničku ponudu za zaključenje ugovora. Ukoliko prihvata da se konverzija stambenog kredita izvrši u skladu sa ovim zakonom, korisnik je dužan da u roku 30 dana od dana prijema dokumenata o tome obavijesti banku i sa bankom zaključi ugovor o konverziji.

Nacrtom zakona biće omogućeno da se riješi problem oko 16.800 ljudi koji su zaduženi u švajcarskim francima.

Ostavi komentar

0/300