15 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Gruevski iz Mađarske podnio ostavku na poslaničku funkciju

Izvor: Foto: Beta

Region

Comments 0

Gruevski iz Mađarske podnio ostavku na poslaničku funkciju

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Ostavka na mjestu poslanika bivšeg premijera Sjeverne Makedonije Nikole Gruevskog dostavljena je makedonskom Sobranju putem notarskog akta na mađarskom jeziku, navodi portal "Plus info".

Predsjednik makedonskog Sobranja, Taljat Džaferi, kaže da je ostavka stigla sa notarskim aktom i pratećim pečatom koji, kako je rekao, potvrđuju da je riječ o ličnoj izjavi bivšeg premijera Nikole Gruevskog, koji je sada politički azilant u Mađarskoj, prenosi agencija MIA.

"Dobili smo je 5. juna. Poslata je da se prevodi sa mađarskog jezika i kada to bude završeno biće dostavljena poslanicima"- kazao je Džaferi.

Očekuje se da ostavka Gruevskog bude u ponedjeljak razmatrana na kolegijumu poslaničkih grupa, imajući u vidu da se već vodi postupak o oduzimanju njegovog mandata, što je već jedna od tačaka na istoj sjednici Sobranja.

Komisija za mandatno-imunitetna pitanja sa pet glasova "za" i ni jednim protiv i uzdržanim, 29. maja je donijela odluku kojom predlaže makedonskom Sobranju oduzimanje mandata Gruevskom zbog neopravdanog odsustva od šest mjeseci.

Izvršni komitet najveće opozicione stranke u toj državi VMRO-DPMNE, čiji je Gruevski počasni predsjednik, donio je odluku da se glasa "za" oduzimanje mandata Gruevskom, ali poslanici ove stranke nijesu uopšte htjeli da o tome glasaju.

Ukoliko predsjednik Sobranja i koordinatori poslaničkih grupa odluče da prihvate ostavku koja je dostavljena putem notarskog akta kao ličnu izjavu, ona će biti na dnevnom redu 102. sjednice Sobranja koja će se održati sljedećeg utorka.

Poslanici mogu na predlog Komisije da oduzmu poslanički mandat Gruevskom samo ako dvije trećine od ukupnog broja poslanika u makedonskom Sobranju podrže takvu odluku, što je, prema aktuelnim političkim snagama partija u zakonodavnom domu, teško dostižno.

Gruevski je najavio ostavku prošle nedjelje putem svog fejsbuk naloga rekavši da neće dozvoliti da VMRO-DPMNE i poslanici te stranke zbog njega i njegovog mandata budu izloženi pritiscima.

"Ne želim da dajem prilike vladajućem Socijaldemokratskom savezu da koristeći ovu temu izbjegne debate o suštinskim temama i problemima koji su u fokusu građana i da sakrivaju svoju kriminalnu politiku"- napisao je bivši makedonski premijer.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR