Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Grupa zemalja EU traži oživljavanje kredibiliteta politike proširenja Unije

| Postavio/la: Mirjana Dragaš | Izvor: Blic.rs

Grupa zemalja EU traži oživljavanje kredibiliteta politike proširenja Unije

Trinaest zemalja EU, uglavnom novih članica iz srednje i istočne Evrope, Austrije i Italije, pripremilo je nacrt dokumenta čiji je cilj da oživi kredibilitet politike proširenja Unije, prvenstveno kada je riječ o Zapadnom Balkanu.

Dokument, koji ima formu "non papera", trebalo bi da bude predstavljen sastanku ambasadora EU 12. juna u Briselu.

Iza dokumenta stoje Estonija, Litvanija, Letonija, Češka, Poljska, Slovačka, Mađarska, Bugarska, Italija, Austrija, Hrvatska, Slovenija i Malta, potvrđeno je za EURACTIV.

''Ideja je da se inicira poziv za otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom'' - rekao je za EURACTIV neimenovani diplomata iz jedne od zemalja uključenih u inicijativu.

''To je i vid pritiska, koji treba da ukaže da je dilema da li nam je prvo potrebno jačanje EU, a tek potom proširenje, lažna i pogrešna. Ako ta dva procesa ne budu išla ruku pod ruku, EU će se uskoro ponovo suočiti sa Zapadnim Balkanom, ali nažalost na način koji će biti mnogo zahtjevniji i bolniji za obje strane'' - pojasnio je taj diplomata.

Evropska komisija formalno je preporučila otvaranje pregovora sa Tiranom i Skopljem, ali tu odluku treba da potvrde sve članice u Evropskom savjetu, gdje u protivljenju prednjače Francuska i Holandija.

''Sve je teže razumjeti tu lažnu dilemu pošto govorimo tek o otvaranju pregovora, a ne o samom proširenju. Zapad to očigledno ne može da razumije'' - rekao je diplomata.

U Njemačkoj, pitanje proširenja EU podijelilo je vladajuću veliku koaliciju. Konzervativne demohrišćanske partije CDU i CSU žele da izbjegnu brz početak pregovora sa Tiranom i Skopljem. Predsjedavajući Odbora za Evropu njemačkog Bundestaga Gunter Krihbaum izjavio je da odluka neće biti donijeta do oktobra.

Međutim, državni ministar u Ministarstvu inostranih poslova, socijaldemokrata Mihael Rot želi da pregovori počnu odmah.

''Sada je red na EU da ispuni svoj dio. Dali smo  riječ i trebalo bi da održimo obećanje'' - napisao je Rot u autorskom tekstu za Frankfurter algemajne cajtung (FAZ).

Češko ministarstvo inostranih poslova potvrdilo je da je ta zemlja jedna od 13 potpisnica inicijative. Ministar Tomaš Petriček u više navrata je pozvao EU da zauzme aktivniju ulogu prema Zapadnom Balkanu.

'' Biću snažan zagovornik davanja zelenog svijetla za obje zemlje'' - rekao je Petriček u vezi sa otvaranjem pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Ostavi komentar

0/300