10 °

max 12 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Grupa zemalja EU traži oživljavanje kredibiliteta politike proširenja Unije

Region

Comments 0

Grupa zemalja EU traži oživljavanje kredibiliteta politike proširenja Unije

Izvor: Blic.rs

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Trinaest zemalja EU, uglavnom novih članica iz srednje i istočne Evrope, Austrije i Italije, pripremilo je nacrt dokumenta čiji je cilj da oživi kredibilitet politike proširenja Unije, prvenstveno kada je riječ o Zapadnom Balkanu.

Dokument, koji ima formu "non papera", trebalo bi da bude predstavljen sastanku ambasadora EU 12. juna u Briselu.

Iza dokumenta stoje Estonija, Litvanija, Letonija, Češka, Poljska, Slovačka, Mađarska, Bugarska, Italija, Austrija, Hrvatska, Slovenija i Malta, potvrđeno je za EURACTIV.

''Ideja je da se inicira poziv za otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom'' - rekao je za EURACTIV neimenovani diplomata iz jedne od zemalja uključenih u inicijativu.

''To je i vid pritiska, koji treba da ukaže da je dilema da li nam je prvo potrebno jačanje EU, a tek potom proširenje, lažna i pogrešna. Ako ta dva procesa ne budu išla ruku pod ruku, EU će se uskoro ponovo suočiti sa Zapadnim Balkanom, ali nažalost na način koji će biti mnogo zahtjevniji i bolniji za obje strane'' - pojasnio je taj diplomata.

Evropska komisija formalno je preporučila otvaranje pregovora sa Tiranom i Skopljem, ali tu odluku treba da potvrde sve članice u Evropskom savjetu, gdje u protivljenju prednjače Francuska i Holandija.

''Sve je teže razumjeti tu lažnu dilemu pošto govorimo tek o otvaranju pregovora, a ne o samom proširenju. Zapad to očigledno ne može da razumije'' - rekao je diplomata.

U Njemačkoj, pitanje proširenja EU podijelilo je vladajuću veliku koaliciju. Konzervativne demohrišćanske partije CDU i CSU žele da izbjegnu brz početak pregovora sa Tiranom i Skopljem. Predsjedavajući Odbora za Evropu njemačkog Bundestaga Gunter Krihbaum izjavio je da odluka neće biti donijeta do oktobra.

Međutim, državni ministar u Ministarstvu inostranih poslova, socijaldemokrata Mihael Rot želi da pregovori počnu odmah.

''Sada je red na EU da ispuni svoj dio. Dali smo  riječ i trebalo bi da održimo obećanje'' - napisao je Rot u autorskom tekstu za Frankfurter algemajne cajtung (FAZ).

Češko ministarstvo inostranih poslova potvrdilo je da je ta zemlja jedna od 13 potpisnica inicijative. Ministar Tomaš Petriček u više navrata je pozvao EU da zauzme aktivniju ulogu prema Zapadnom Balkanu.

'' Biću snažan zagovornik davanja zelenog svijetla za obje zemlje'' - rekao je Petriček u vezi sa otvaranjem pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR