Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Rampa iz Holandije na pregovore: S. Makedonija može, Abanija ne

| Postavio/la: Mirjana Dragaš

Rampa iz Holandije na pregovore: S. Makedonija može, Abanija ne

Holandski parlament izjasnio se protiv otvaranja pregovora EU i Albanije, dok je prihvatio da počnu pregovori sa Sjevernom Makedonijom, prenosi TV Sitel.

Parlament u Holandiji juče je glasao za četiri rezolucije povezane sa proširenjem Evropske unije, ali je samo rezolucija protiv Albanije dobila većinu glasova, uključujući i glasove vladajućih stranaka.

Od ukupno 150 poslanika u holandskom parlamentu, 105 je glasalo "protiv“ otvaranja pregovora sa Tiranom u 2019. zbog nedovoljnog napretka u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Takvo mišljenje holandskog parlamenta dijeli i vlada u Holandiji, te je ministar spoljnih poslova Kraljevine Holandije Stef Blok rekao da bi otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom bilo ishitrena odluka.

Rezoluciju o Sjevernoj Makedoniji, putem koje je takodje nekoliko holandskih poslanika zahtijevalo blokiranje pregovora sa tom zemljom, odbacila je većina u parlamentu Holandije.

Kako navode makedonski mediji, ovo bi moglo da predstavlja prvi mogući korak ka odvajanju procesa Evropskih integracija Sjeverne Makedonije i Albanije u Savjetu EU, ukoliko Holandija kao država-članica EU zahtijeva od Savjeta da usvoji takav pristup tokom odlučivanja o paketu Albanija-Sjeverna Makedonije na sastanku 18. juna u Luksemburgu ili na sljedećem sastanku krajem jula u Briselu.

Ostavi komentar

0/300