11 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Napeto u Albaniji: Zapaljen izborni materijal, sukob policije i građana

Izvor: Foto: Ilustracija

Region

Comments 0

Napeto u Albaniji: Zapaljen izborni materijal, sukob policije i građana

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

U albanskom gradu Skadru atmosfera puna tenzija nakon što je sinoć podmetnut požar u prostorijama škole u kojoj se nalazio izborni materijal za lokalne izbore.

Trebalo je da se izbori održe 30. juna, ali ih je albanski predsjednik Ilir Meta odložio zbog aktuelne političke situacije, prenosi portal a1on.

I pored toga što je albanski predsjednik Ilir Meta poništio ukaz o održavanju lokalnih izbora u toj zemlji 30. juna, albanski premijer Edi Rama je nastavio predizbornu kampanju, obećavajući građanima da zakazane izbore niko ne može da odloži.

Centralna izborna komisija u Albaniji započela je da dostavlja izborni materijal u opštinama, međutim, sinoć je u Skadru zapaljen objekat u kome je bio smješten izborni materijal koji je u cjelosti izgorio, a izazvana je i materijalna šteta na zgradi škole.

Takođe došlo je do sukoba između policije i građana koji su blokirali intervenciju vatrogasne jedinice.

U gradu Tropoja ukraden je i bačen izborni materijal, a takođe je izbio sukob između policije i privrženika opozicione Demokratske partije u mjestima Bilišta, Burel, Kavaja, kao i u Kamza gdje je povređen jedan policajac.

Nakon zahtjeva gradonačelnika iz opozicione Demokratske partije, da se oslobode prostorije koje su određena kao glasačka mjesta, kao i prostorije u kojima je smješten izborni materijal, albanska je policija donijela odluku o obezbjeđivanju tih lokacija.

U albanskom parlamentu sjutra po hitnom postupku će biti usvojen Zakon koji predviđa presudu i zabranu napuštanja zemlje u trajanju od pet do 10 godina za svakog ko bude počinio izborno krivično djelo.

Ovo je danas najavio premijer Edi Rama, kao upozorenje za opoziciju i njene simpatizere koji su već napali prostorije gdje je smještena izborna komisija i gde se nalazi izborni materijal.

Prijedlog ovog zakona je pripremljen i sjutra će biti izglasan u parlamentu. Svako ko bude počinio izborni kriminal biće osuđen i biće mu zabranjeno da napusti zemlju od pet do deset godina“, istakao je Rama.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR