15 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Meta pisao OEBS-u: Izbora neće biti

Izvor: Foto: Beta

Region

Comments 0

Meta pisao OEBS-u: Izbora neće biti

Izvor: b92

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Albanski predsjednik Ilir Meta poslao je pismo kancelariji OEBS-ODIHR u Albaniji u kojem navodi da je poništio uredbu o održavanju lokalnih izbora.

Ti izbori planirani su za 30. jun, a Meta je u pismu naveo da izbori ipak neće biti održani tog dana, prenosi portal a1on.

U pismu ministru spoljnih poslova i evropskih pitanja Slovačke Miroslavu Lajčaku, čija je zemlja predsjedavajući OEBS, i direktoru Kancelarije OEBS za demokratske institucije Ingebjorgu Solrunu Sisladotiru, Meta naglašava da će rezultati izbora, ukoliko se ipak održe mimo njegove odluke, biti nevažeći.

Predsjednik albanske države zahtijeva sprovođenje njegove uredbe koja je objavljena i u Službenom listu Albanije.

„Uredba je u potpunosti zakonska i ona mora da se sprovodi i poštuje od strane svih institucija, uključujući i biračke organe. Namjere albanskog premijera Edija Rame da sprovede izbore po svaku cijenu 30. juna nisu ništa više nego dodatno pogoršavanje političke krize u zemlji“ - navodi se u pismu albanskog predsjednika.

Tenzije u toj državi su sve izraženije nakon što je premijer Rama odbio da prihvati odluku predsjednika o odlaganju lokalnih izbora, te nastavio sa izbornom kampanjom, uvjeravajući građane da će izbori biti održani, bez obzira na odluku predsjednika.

Vladajuća Socijalistička partija u toj zemlji nakon odluke šefa države o odlaganju izbora pokrenula je proces o njegovom opozivu, tvrdeći da je prekoračio ustavna ovlaščenja.

Albanski predsjednik odluku o odlaganju izbora pravda strahom od eskalacije političkih tenzija i sukoba na ulicama. Albanska opozicija od početka ove godine organizuje masovne proteste na kojima zahtijeva ostavku premijera Rame, formiranje prelazne vlade i raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora.

Oni su odlučili da bojkotuju lokalne izbore.

Meta je početkom ove nedjelje obavijestio ambasadore zemalja-članica EU u Tirani da će izvesti vojsku na ulice ukoliko budu održani izbori 30. juna, jer je, kako je kazao, dobio informacije stranih službi da se spremaju neredi.

 
 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR