14 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vučić: Dug i iskren razgovor; Makron: Pomoći ćemo Srbiji

Izvor: Foto: Beta

Region

Tag Video
Comments 3

Vučić: Dug i iskren razgovor; Makron: Pomoći ćemo Srbiji

Izvor: Tanjug/B92

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je da je razgovor sa predsjednikom Francuske bio veoma iskren i vjerovatno najduži dosad sa zvaničnicima.

Vučić je naglasio da se u razgovoru zalagao da francuski predsjednik "pomogne Srbiji, prije svega, u rješavanju kosovske krize".

Vučić je istakao da je, između ostalog, tema razgovora bila situacija u regionu i da je iznio probleme po pitanju rješavanja kosovskog čvora.

"Francuska je bila naš saveznik u Prvom i Drugom svjetskom ratu, a sada dubinski mijenjamo naše strateške odnose. Teško da mogu da pronađem neku temu koje se nijesmo dotakli. Nemamo problem koju god temu da otvorimo. Srećan sam što sam imao priliku da otvoreno, najotvorenije, sa mnogo ljubavi i brige za svoju Srbiju razgovaram sa jakim i moćnim predsjednikom Francuske u nadi da će nam pomoći. Uvjeren sam da njegov politički entuzijazam može da unese brojne promjene na evropskom kontinentu i da može da pomogne našoj zemlji i našim građanima", rekao je Vučić. 

Predsjednik Srbije se posebno zahvalio francuskim kompanijama, koje će pomoći, kako kaže, da srbijanska vojno-tehnička saradnja bude na višem nivou.

Predsjednik Francuke Emanuel Makron u svom obraćanju istakao je da želi da sa Srbijom bude građena nova evropska budućnost.

On je naveo da želi da se jačaju veze Srbije i Francuske i saradnja u oblasti bezbjednosti.

"Srbija je jedna velika evropska država, nacija i kažemo to u trenutku kada se ovdje prepliću različiti uticaji. Vi držite do suverenosti i ja držm do suverenosti država koje poštujem", istakao je Makron, dodajući da cijeni djelovanje predsjednika Vučića u oblasti EU reformi.

On je rekao da Srbija treba da sprovodi reforme, ali i EU da se reformiše kako bi primila Srbiju.

"Srbija je mudro rekla da će u EU ući kada bude spremna. Pokazali ste angažman da preduzmete nužne i hrabre reforme". 

Makron je rekao da će se angažovati podovom novog sastanka kojim bi se učinio korak za dostizanje sporazuma o Kosovu.

"Bili smo veoma iskreni u razgovoru. Ja ću organizovati sastanak sa vama, premijerkom Srbije, rukovodstvom Kosova i kancelarkom Merkel. Francuska želi da dođe do sporazuma. Srbija i Kosovo su evropske države i želimo da se to prevede u činjenice", naveo je on.

"Naša odgovornost je da vam damo podršku za stabilnost u regionu", kazao je predsjednik Francuske.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Antibot

Gospodine Makron, morate znati da Kosovo i Srbija nisu dve razlicite Evropske drzave. Srbija je drzava na Balkanu, a Kosovo je teritorija u okviru srpskih drzavnih granica priznatih u celom svetu vec vise stotina godina. Stoga, idite kuci, pohadjajte cas geografije i istorije i proucite materijal ka

mr

"Srbija i Kosovo su evropske države i to treba prevesti u činjenice".., kaza Makron u sred BG i niko ne reče ni a. Da je to rekao M Đ, bilo bi "rike" do neba! Ajde mu...e!!!

Pisac

Vučić kao da ne zna da je Francuska među prvima priznala Kosovo ili je samo licemjeran u svojim izjavama prema drugim državama..