Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Meta: Izbori su jedino rješenje za krizu u zemlji

| Postavio/la: Lejla Hadžimuhović | Izvor: Blic.rs

Meta: Izbori su jedino rješenje za krizu u zemlji Foto: YouTube schreenshot

Albanski predsjednik Iljir Meta smatra da su izbori rješenje višemjesečne političke krize u toj zemlji, prenosi portal a1on.

On smatra da ne postoji demokratija bez izbora, i da nerješavanje krize ide u prilog samo manjini koja ne želi otvaranje pregovora sa Evropskom unijom.

"Jedino rješenje su izbori. Bez izbora nema demokratije. Bez demokratije nema nezavisne pravde. Bez ove dvije stvari nema niti prava, niti ekonomije za sve Albance, niti kazne za političare. Nerješavanje krize služi samo onima koji ne žele otvaranje pregovora Albanije sa EU, jer će tako vremenom izgubiti svoju političku, ekonomsku i medijsku moć. Dolazi 18. oktobar", napisao je Meta na Fejsbuku.

Meta je u nekoliko navrata prethodno predložio kao rješenje za izlazak iz duboke političke krize održavanje lokalnih, prijevremenih parlamentarnih i po prvi put neposrednih predsjedničkih izbora, jer se do sada predsjednik Albanije, po Ustavu, birao u parlamentu.

Meta je sa uredbom od 27. juna zakazao lokalne izbore za 13. oktobar, međutim vladajuća večina predvođena Socijalističkom partijom Edija Rame ne priznaje taj datum jer su oni, bez učešće opozicije, sproveli lokalne izbore 30. juna.

Za Socijalističku partiju Edija Rame, kako je izjavio generalni sekretar te stranke Taulan Bala, lokalni izbori od 30. juna su "gotova stvar" i da je naredni izbori ciklus 2021. kada bi trebalo da se održe redovni parlamentarni izbori u toj zemlji.

Ostavi komentar

0/300