Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Vlada u Prištini: Za ulazak na Kosovo nijesu potrebni pasoši

| Postavio/la: Marija Mitrović | Izvor: N1

Vlada u Prištini: Za ulazak na Kosovo nijesu potrebni pasoši Klix,ba

Poslije informacija u srpskim medijima da je sa administrativnih punktova između Kosova i centralne Srbije vraćeno više porodica sa đecom jer su pośedovale samo pasoš Srbije, za N1 je u Vladi Kosova potvrđeno da pasoši, po Briselskom sporazumu, nikada i nijesu bili potrebni za prelazak administrativne linije.

Za prelazak administrativne linije građani bi trebalo da pośeduju ličnu kartu i izvod iz matične knjige rođenih sa fotografijom za đecu, rekli su za N1 u Vladi Kosova.

"U Briselu je 2011. godine postignut sporazum o slobodnom kretanju kojim se predviđaju olakšice za građane dvije zemlje. U tom kontekstu, Republika Kosovo i Republika Srbija su se saglasile da građani dvije zemlje putuju iz jedne u drugu samo sa ličnim kartama za odrasle osobe, dok se za maloljetnike predviđaju izvodi iz matične knjige rođenih. Pasoši se traže samo u slučajevima kada građani iz jedne od država putuju u treće zemlje", precizirao je Jeltir Zilberaj, portparol kosovskog ministrastva spoljnih poslova za N1.

"Svaki građanin Srbije koji putuje sa aerodroma u Prištini i koji za odredište ima neku treću zemlju, EU, SAD i slično, naravno da će mu biti tražen pasoš. Ali, putovanje između dvije zemlje se obavlja samo sa ličnim kartama", rekao je.

Ostavi komentar

0/300