10 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crnogorska partija: Da se crnogorskoj zajednici omogući ostvarivanje prava

Region

Comments 1

Crnogorska partija: Da se crnogorskoj zajednici omogući ostvarivanje prava

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Crnogorska partija uputila je Savjetu za nacionalne manjine Vlade Republike Srbije zahtjev da u skladu sa svojim ovlašćenjima preduzme mjere da se crnogorskoj nacionalnoj zajednici omogući ostvarivanje zakonom i Ustavom garantovanih manjinskih prava u opštini Vrbas.

"Lokalna samouprava u Vrbasu od 2010, i pored više zahtjeva od strane Crnogorske partije i jasne preporuke ombudsmana, izbjegava zakonsku obavezu da u službenoj upotrebi na svojoj teritoriji pored srpskog, mađarskog i rusinskog, uvede i crnogorski jezik i pismo.

Crnogorska partija je zahtjev uputila nakon što je u skupštini Srbije premijerka Ane Brnabić izjavila da Savjet za nacionalne manjine, kojim ona predsjedava, nije upoznat sa tom problematikom. Takođe premijerka je tom prilikom izjavila da ako su ispunjeni svi zakonski uslovi nema prepreke da se crnogorski jezik uvede u službenu upotrebu u opštini Vrbas", navodi se u saopštenju partije.

Crnogorska partija je u zahtjevu podsjetila na imperativnu normu Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma koji u članu 11. u stavu 2. glasi: “Jedinica lokalne samouprave će obavezno svojim statutom uvesti u ravnopravnu službenu upotrebu jezik i pismo nacionalne manjine ukoliko procenat pripadnika te nacionalne manjine u ukupnom broju stanovnika na njenoj teritoriji dostiže 15% prema rezultatima poslednjeg popisa stanovništva, najkasnije u roku od 90 dana od dana utvrđivanja zakonom propisanih uslova.”

U opštini Vrbas, po posljednjem popisu, živi 7.353 pripadnika crnogorske zajednice, što čini 17,5 procenata od ukupnog broja stanovnika opštine.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Mihailo BG

A šta preduzima crnogorski Nacionalni savjet u Srbiji. Ništa. Samo kljucaju pare za dnevnice, troškove, pevaljke i priganice.