Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Dodik: U NATO jedino ako to uradi i Srbija

| Postavio/la: Jelena Ćetković | Izvor: Agencije

Dodik: U NATO jedino ako to uradi i Srbija

"Puta u NATO nema. Mi smo vezani za Srbiju u tom pogledu. Ako Srbija za sto godina uđe u NATO i mi ćemo, ako za 300 godina ne uđe nećemo ni mi, sve dok ja i moja politička opcija rukovodimo time", rekao je Dodik u intervjuu Tanjugu.

Godišnji nacionalni plan reformi (ANP), koji je korak ka integraciji Bosne i Hercegovine (BiH) u NATO, neće biti poslat u Brisel, jer se Republika Srpska (RS) protivi ulasku u taj vojni savez, poručio je predsjednik RS Milorad Dodik.

Dodik je tako odgovorio na spekulacije da je dogovorom sa Bakirom Izetbegovićem (SDA) i Draganom Čovićem (HDZ) odustao od politike vojne neutralnosti Republike Srpske.

On je rekao da se u Principima za formiranje vlasti ne pominje ANP i da on neće biti poslat u Brisel, kao i da RS ne želi nivo saradnje sa NATO-om koji bi bio veći od onog koji trenutno ima Srbija.

"BiH neće predati Briselu ANP, nigdje ne piše da hoće. Svako tumači kako hoće, ali Vuk Karadžić je rekao "čitajte kako piše, razumite kako je napisano", naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, Partnerstvo za mir i IPAP su dovoljni.

Dodik je objasnio da u preambuli principa jasno stoji opredjeljenje da se doprinese ubrzanom reformskom procesu, kako bi BiH mogla da počne pregovore o pridruživanju, ali prije svega sa Evropskom unijom, dok se nigdje ne pominje NATO.

Upitan da li potpisnici sporazuma Izetbegović i Čović znaju da on neće dozvoliti da ANP prođe, Dodik je odgovorio potvrdno.

"Znaju, rekao sam im direktno u razgovorima", dodao je on.

Dodik je kazao da nije siguran da će Savjet ministara biti formiran u roku od 30 dana, na kojem je sam insistirao.

Komentari

Vuko,

Zamislite da svoj politicki kurs formiramo kako nam kaze neka druga drzava. Ne ponovilo se!!!

Ostavi komentar

0/300