15 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

15° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dodik: U ovom mandatu neće se glasati o famoznom ANP-u, Izetbegović sporazum neka nosi kući

Region

Comments 0

Dodik: U ovom mandatu neće se glasati o famoznom ANP-u, Izetbegović sporazum neka nosi kući

Izvor: Avaz

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Predśedništvo Bosne i Hercegovine danas nije razmatralo Godišnji nacionalni plan (ANP) BiH niti imenovanje mandatara za sastav novog Vijeća ministara BiH.

Kako je nakon śednice kazao član Predśedništva BiH Milorad Dodik, ovakva situacija ništa ne rješava, ističući kako nema potrebe da se razgovara o ANP-u te da se to "neće desiti", napomenuvši da put BiH u NATO za RS ostaje neprihvatljiv.

"Bilo je iluzorno očekivati da nastavimo s vanrednom sjednicom Predsjedništva, jer su dva člana Predsjedništva, gospodin Džaferović i Komšić, rekli da će glasati protiv i, naravno, ja sam smatrao da je dobro da se ta sjednica ne održi. Vidjećemo na koji način ćemo ići dalje. Ovo je dio koji ide protiv sporazuma koji smo potpisali, tri lidera koji okupljaju većine u Bosni i Hercegovini. Ulazimo u jedan novi zastoj. Sam sporazum vrijedi do 5. septembra, onda ćemo se izjašnjavati o tome" - rekao je Dodik.

On je napomenuo kako je s dnevnog reda skinuto 14 tačaka te da to "dovoljno govori" o tome kako je śednica pripremljena.

"Mislim da nije pristojno da gospodin Izetbegović mlatara svaki dan o tom sporazumu, tvrdeći da nešto ima što nije napisano, kao što je to rekao za ANP i da tu postoji neki okvir. Svi prijedlozi tačke 3. sadržavali su rečenicu da će se predati akcioni plan, što sam ja odbio i nije se našao u konačnoj verziji tog sporazuma" - kazao je Dodik.

Napomenuo je kako ovo "nikako nije kupovanje vremena".

"Srpska strana i ja nećemo glasati za taj plan. Mi smatramo da je put u NATO iz niza razloga koje smo iznosili za nas neprihvatljiv" - rekao je Dodik.

On je naveo kako je vrijeme da se donesu "neke nove odluke", u kojima će se uvažavati svi nivoi vlasti u BiH.

"Smatramo da treba izabrati Vijeće ministara, a Vijeće ministara treba da stavi na dnevni red sva pitanja koja su važna za čitavu BiH i to ništa nije sporno. Ovo što smo dobili kao navodni prijedlog je zaista vrijeđanje inteligencije, u smislu da se predlaže da se bira Vijeće ministara, a da predsjedavajući predlaži nacionalni plan, dostavi Briselu, ako on to ne uradi, onda će to uraditi predsjedavajući. To su potpune gluposti, to je igra za malu djecu. A, na kraju krajeva, da budem iskren, taj isti prijedlog sam juče dobio od nekih stranaca, koji ovdje danima pokušavaju da nešto učine. Ja nisam protiv toga da oni budu informisani, ali sam protiv da se miješaju u unutrašnje stvari" - rekao je Dodik.

On je naveo kako ostaje da se sačeka do 5. septembra, kada ističe rok o sporazumu.

"Čujem da Bakir govori o tome kako principi ostaju, onda neka ih nosi kući poslije petoga. U svakom slučaju, mi ćemo odlučivati da li ćemo ostati u ovoj većini ili nećemo i da li ćemo participirati. Uglavnom, želim da jasno poručim da u ovom mom mandatu, a vjerujem da ću dobiti i slijedeći, neće se desiti glasanje o tom famoznom akcionom planu" - kazao je Dodik.

On je naglasio kako će odlučivati o tome ima li smisla "u ovakvim okolnostima trošiti izborno povjerenje" koje su dobili.

Zanimljivo je da je, tvrdi Dodik, Željko Komšić već uputio zahtjev SIPA-i da se ispita Zoran Tegeltija iako odluka o mandataru još nije donesena.

"Gospodin Komšić nas je obavijestio da je njegov kabinet uputio zahtjev Izbornoj komisiji i SIPA-i da provjere sve kako je predviđeno po zakonu da provjere sve oko Zorana Tegeltije. To mi izgleda malo onako nejasno, u najmanju ruku. Dakle, već smo u nekoj proceduri, vidjet ćemo na šta će to izaći do 5." - rekao je Dodik.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR