Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Dodik: Nije trebalo formirati BiH, već tri države

| Postavio/la: Marija Mitrović | Izvor: FoNet/N1

Dodik: Nije trebalo formirati BiH, već tri države

Član Predśedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da je formiranje te države 1995. godine bila greška i da ona nije trebalo da bude konstituisana, što potvrđuje sve što se dešavalo do danas.

Dodik je za Radio-televiziju Republike Srpske rekao da za Bosnu i Hercegovinu nijesu dva od tri konstitutivna naroda i da se sada plaća cijena intevencionizma međunarodne zajednice, a prije svega visokih predstavnika koji su se uplitali u procedure sastava Savjeta ministara.

"Neko je htio da napravi vladu Bosne i Hercegovine, iako u Ustavu piše da je Savjet ministara pomoćni organ Predsjedništva", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, umjesto konstituisanja Bosne i Hercegovine taj prostor je trebalo redefinisati i formirati tri države - Republiku Srpsku, Herceg Bosnu i Bosnu.

Dodik je ponovio da je stav i pozicija Republike Srpske vojna neutralnost, a da je izlaz iz krize u BiH brzo i bezuslovno formiranje vlasti.

"Republika Srpska se ponaša u skladu sa opredjeljenjima, a to je vojna neutralnost. Sada plaćamo cijenu zamišljenjih demokratskih institucija u kojima su Bošnjaci izmislili priču o članstvu u NATO i to postavili kao uslov za formiranje vlasti", rekao je Dodik.

Istakao je da se Bošnjaci ponašaju u skladu sa svojim, a Srbi sa svojim politikama, što pokazuje da BiH ne može da postoji, dodavši da je u ovoj situaciji Republika Srpska spremna da prihvati isključivo ono što je propisano Ustavom.

"Imamo, međutim, Željka Komšića koji kaže da će se zalagati za ukidanje konstitutivnosti naroda, iako u Ustavu piše da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, a visoki predstavnik se na to ne oglašava", kazao je Dodik.

On je ukazao da u Bosni i Hercegovini nije moguće nametnuti neoliberalni princip "jedan čovjek, jedan glas", što se sada pokušava.

"Sve što se radi u političkom Sarajevu ide u pravcu da BiH ne može da funkcioniše. Ignorišu se priče o pravima Hrvata kao konstitutivnog naroda, dok se Republici Srpskoj nikada nije dalo pravo na postojanje i eliminiše se mogućnost njenog značaja", ocijenio je Dodik.

Govoreći o sporazumu za formiranje vlasti, koji je potpisao sa Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, Dodik je rekao da tu jasno piše da se moraju poštovati Ustav i zakoni, uz poštovanje stavova drugih nivoa vlasti, a to znači vojna neutralnost.

Pored toga, piše da nijedna odluka vezana za NATO integracije ne može da bude prejudicirana, što znači da nema akcionog plana za članstvo, pojasnio je Dodik.

Komentari

dejan,

Vas, genocidnu tvorevinu, nije trebalo ni pominjat!

Ostavi komentar

0/300