Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Instruktor kajt-surfinga objasnio šta se dogodilo na dan kada je stradao Gru

| Postavio/la: Jelena Ćetković | Izvor: Blic.rs

Instruktor kajt-surfinga objasnio šta se dogodilo na dan kada je stradao Gru

"Bilo je košave, jugoistočnog vjetra, dosta oblaka, sve prognoze su najavljivale nevrijeme, a nevrijeme se dešava u momentu, znači mogli su da se vide crni oblaci, a oni kad se pojave, izlazi se iz vode, ne čekamo zadnji momenat", tim riječima je iskusni kajt-surfer, Miljan Bošković objasnio okolnosti sa kojima se suočio Dalibor Andonov Gru, na dan pogibije.

Instruktor kajt-surfinga Miljan Bošković ovim sportom se bavi već 18 godina i on je za TV Prvu objasnio kakav je sport kajting, koliko je opasan i šta predstavlja potencijalne rizike.

- Košava koja je duvala tog dana je stala i to je zatišje pred buru. Svi kajtovi su pali i oni su počeli da pakuju tu opremu, to se zove self-rescue (samospasavanje), a dok se to događalo u sekundi se okrenuo vjetar sa jugoistoka na sjeverozapad, usljed te velike oblačnosti - rekao je Bošković.

On je dodao da je vjetar najvjerovatnije dostizao brzinu između 50 i 70 čvorova, odnosno 10-120 kilometara na sat.

- Košava je bila nestabilna, što je znak da to nije bio pogodan dan za kajt surfing. Ljudi koji se bave ovim sportom umiju da ocijene, ali desi se i greška. Ovakve stvari se dešavaju ljudima koji su iskusni- kazao je Bošković.

Dodao je i da je Dunav zona visokog rizika, zbog panjeva i nestabilnog vjetra.

- Drugačije je na moru, gdje je vjetar mnogo čistiji. Ovdje vjetar prelazi preko drveća i prati Dunav, a košava je nestabilna - objašnjava.

On je ponovio da iskusni kajt surferi, u momentu u kome vide crne oblake, odmah obustavljaju aktivnost, jer "nevrijeme ne stigne za pola sata, već za trideset sekundi".

Ostavi komentar

0/300