10 °

max 15 ° / min 9 °

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

17° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

25° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Danas je dobra prilika vjernicima da se zapitaju jedno pitanje

Stav

Comments 0

Danas je dobra prilika vjernicima da se zapitaju jedno pitanje

Izvor: Net.hr

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Piše: Hrvoje Klasić

U mojoj obitelji Božić se nije slavio. Iako sam kao dijete, pomalo subverzivnom i od očiju javnosti skrivenom (bakinom) akcijom kršten u katoličkoj crkvi, niti sam odgajan niti sam se ikad u životu osjećao kao vjernik. U mojoj se obitelji bor kitio za novu godinu, poklone je donosio djed mraz, šunku i puricu s mlincima smo jeli kad god smo htjeli, a postili nismo nikad.

U mojoj obitelji o moralnim se vrijednostima nije učilo iz knjiga i propovijedi. Podrazumijevalo se da nije lijepo lagati, da se ne smije krasti, da treba pomagati slabije i siromašnije, poštivati starije i ne činiti drugima ono što ne želiš da tebi bude učinjeno. U svom rodnom gradu nikad se nisam družio s Hrvatima ili katolicima. Niti sa Srbima, muslimanima ili ateistima.

Odgajan sam da ljude poštujem zato što su dobre osobe, pošteni građani, pametni i sposobni pojedinci. Iako nisam odrastao u demokraciji, odrastao sam u otvorenom i tolerantnom društvu u kojem nacionalno, vjersko ili rasno porijeklo pri izboru prijatelja i suradnika nije bilo bitno.

Izgradnja boljeg svijeta

Kad malo bolje razmislim prvi dodiri s isključivošću, netolerancijom i podjelama započeli su s demokratskim promjenama. Nažalost, veliki utjecaj u uspostavljanju novih kriterija i odnosa u društvu imali su i oni koji su sebe nazivali vjernicima. Još žalosnije, velik utjecaj na njih imali su njihovi duhovni pastiri i vjerski vođe.

Istovremeno, tih sam godina počeo intenzivnije čitati Bibliju, ali i ostala “sveta pisma”. I ostao iznenađen. Vrijednosti i ideje koje sam u njima pronalazio, i koje su trebale služiti kao vodilje kroz život svakom vjerniku, često su bile u suprotnosti s onim što su vjernici, i njihovi vjerske vođe, činili u praksi.

Nakon iskustva s komunizmom, povijest kao da se ponavljala. Ponovo se teoretiziralo o bratstvu, jednakosti, solidarnosti, dobroti, poštenju i toleranciji. I ponovo je čovjek bio taj koji je iznevjerio. Umjesto da svoj život prilagodi preporukama i zapovijedima koje će mu pomoći u pronalaženju smisla života i izgradnji boljeg svijeta čovjek je iste te preporuke i zapovijedi prilagodio sebi i vlastitim slabostima.

Poruke mira i zajedništva uvijek su dobrodošle

U međuvremenu sam upoznao i neke zanimljive ljude čiji stavovi o vjeri i životu na mene uvijek djeluju inspirativno. Nažalost, njihovi stavovi u društvu u kojem živim predstavljaju iznimku, umjesto da budu pravilo. Svaki susret sa samozatajnim fra Darkom iznova me podsjeti što bi pojmovi odricanje i dobročinstvo uistinu trebali značiti. Svojim promišljanjem svetog Pavla moj prijatelj i diplomirani teolog Kristijan uvijek me natjera na razmišljanje o ljudskoj nesavršenosti, kao i načinu kako se s njome nositi.

Kave s ocem, ili možda prije bratom Bogoljubom najbolji su dokaz da različitosti, etničke, vjerske ili svjetonazorske umjesto kamena spoticaja mogu predstavljati dobar temelj za kvalitetan dijalog, i kvalitetno prijateljstvo. Susreti i razgovori s ova tri istinski duhovna bića nisu me učinila vjernikom. Ali me svaki put učine boljim čovjekom. Jer, sve je u stvari vrlo jednostavno. Poruke mira i zajedništva uvijek su dobrodošle. Od koga god dolazile, i tko god ih provodio u djelo.

Preispitivanje vlastitih misli, riječi i djela

Današnji je dan stoga odlična prilika da se oni koji slave rođenje Isusa Krista zapitaju koliko su dobri učenici svog učitelja. Koliko su dobrih djela učinili, a koliko tuđih grijeha oprostili? Žude li za uzvišenošću ili poniznošću? Je li im “blaženije davati nego primati?” Obraćaju li se jedni drugima psovkama, uvredama i prijetnjama, ili pozdravom “mir s vama?”

U skladu s tim, siguran sam da bi za početak već i iskreno preispitivanje vlastitih misli, riječi i djela, umjesto kupovine skupocjenih darova, razbacivanja hranom i velikih ceremonijalnih obećanja, bio lijep rođendanski poklon današnjem Slavljeniku.

Sretan Božić!

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR