11 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Spašavanje redova Rubljova

Stav

Comments 1

Spašavanje redova Rubljova

Izvor: Dnevne novine

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Šeki Radončić

Nezavisni tabloid Vijesti obavijestio je malobrojne čitaoce da su predsjedniku Milu Đukanoviću uputili pismo predsjednik Svjetske asocijacije novina i izdavača, Majkl Golden, i predsjednik Svjetskog foruma urednika, David Kelovej.

U tom pismu, pomenuta gospoda izražavaju ozbiljnu zabrinutost za bezbjednost novinara, povodom navodne kampanje koja je pokrenuta protiv tog tabloida i njegovih osnivača.

I preciziraju da se “u slučaju Duška Kneževića povela medijska rasprava, tokom koje se intenzivirala i pojačavala kritika prema nezavisnim medijima”.

“Najskorije je to bilo u člancima u medijima “odnosno u serijalu, koji su opisivali nezavisne novinske kompanije kao “medijsku mafiju””.

Ovim povodom, učinilo mi se prikladnim da se obratim gospodi Majklu Goldenu i Davidu Keloveju, i to iz dva razloga:

a) jer sam autor sintagme “medijska mafija”, koja govori više od hiljadu riječi i

b) jer sam autor serijala objavljenog u Dnevnim novinama, u kojem je tih dana isključivo pominjana navedena sintagma. Zbog kojeg su se vlasnici Vijesti toliko uplašili, pa su poslije trećeg teksta potražili hitnu pomoć inostranih čimbenika.

Što je za autora serijala, dakako, veliki kompliment.

Pošto vidim da Prodavci Laži nisu gospodu Goldena i Keloveja upoznali sa činjenicom da je moj serijal u stvari odgovor Željku Ivanoviću, to ću sam učiniti.

Željko na čelu ruske medijske baze u Crnoj Gori

Komandant ruske medijske baze u Crnoj Gori Željko Rubljov, tri dana uoči objavljivanja tog serijala, u kolumni Lovac na zmajeve, pred svoj medijski streljački vod stavio je 25 mojih kolega, advokata, analitičara, profesora… urednike Dnevnih novina, CdM-a, Antene M, Pobjede, TVCG, TV Nova … I, naravno, moju malenkost.

To je, dakle, bio povod i inicijalna kapisla za moj, sada već svjetski primijećen serijal Voajer i Balerina. Sa naslovima tekstova: Kuća srama i užasa u Zeti, Sačekuša za Mila, Ej Dik, vrati pare. Dok je tekst Žuti mravi objavljen istog dana kada i pismo dvojice predsjednika. U koji, po logici stvari, nisu imali uvid.

Ko je životom platio hajku koncerna Vijesti

Pošto sam autor čuvene sintagme “medijska mafija”, a koncern Vijesti sam nazvao “Kuća strave i užasa iz Podgorice”, red je da pomenutu gospodu upoznam i zašto sam to učinio.

1. Vlasnici koncerna Vijesti su kolegama otimali akcije, vršili špekulacije na berzi, vodili crne fondove, mućkali sa stranim i domaćim donacijama, izbjegavali plaćanje poreza… O tome postoje vjerodostojni svjedoci i dokumentacija.

2. Mediji koncerna Vijesti vodilisu bjesomučne hajke na ljude, sa smrtnim ishodom. Evo i konkretnih primjera:

a) Vijesti su protiv Mladena Brajovića, direktora podgoričkog Vodovoda i funkcionera DPS-a, danima vodili medijski linč optužujući ga da ima lažnu fakultetsku diplomu. Mladen je to demantovao. Nije pomoglo.

Ubitačna medijska hajka učinilaje svoje: Mladen Brajović završio je život u kanjonu Morače. Septembra 2010. godine sletio je automobilom u ambis dubok 95 metara. Na asfaltu nijesu pronađeni tragovi kočenja.

b) Da se novinama može ubiti ne samo muva, već i čovjek, pokazali su “nezavisni mediji” i u slučaju policajca Božidara Jaukovića iz Herceg Novog. Ni on nije preživio hajku koju su mu priredili mediji, nazivajući ga Đukanovićevim plaćenim ubicom.

Izvršio je samoubistvo, 12. marta 2013. godine, u svom stanu.

Da podsjetim: prilikom intervencije policije u jednoj hercegnovskoj kafani, Jauković je pokušao da razdvoji pijanog Slavka Perovića od čovjeka na kojeg je nasrnuo.

No, Perović je šakom udario Jaukovića u grudi. Jauković ga je odgurnuo. On se zateturao i pao na kameno tlo… U bolnici je ustanovljeno da je Perović zadobio frakturu osmog desnog rebra.

Perović je iz bolnice optužio Jaukovića da je pokušao da ga ubije. Pod pritiskom medija, Jauković je suspendovan i osuđen na četiri mjeseca zatvora. Nedugo zatim ubio se u stanu.

c) Tu je i slučaj zamjenika specijalnog državnog tužioca Darka Đukića. Nesrećnog Đukića je u kancelariji, 18. marta 2013. godine pokosio srčani udar nakon što mu je, kako svjedoče njegove kolege, neko od porodice ili prijatelja javio da su ga TV Vijesti, u centralnoj informativnoj emisiji u pola sedam napale. Čovjek se uhvatio za srce, odveden je u bolnicu ali mu nije bilo spasa.

Televizija Vijesti se neprofesionalno, huškački i senzacionalistički odnosi i prema ubijenim ljudima i njihovoj porodici. Tako je u centralnom Dnevniku TV Vijesti, prikazano brutalno ubistvo Aleksandra Pejanovića, snimljeno video nadzorom.

Takav neprofesionalan i neljudski odnos prema žrtvi, njegovoj porodici, prijateljima i gledaocima izazvao je zgražavanje i opštu osudu crnogorske i stručne javnosti.

Šekiju pisali čitulju i kopali grobnicu

Sličnu sudbinu ugrožena Medijska Mafija dodijelila je i autoru ovog teksta.

Suvlasnik Vijesti Miodrag Perović javno je Šekiju Radončiću iskopao grobnicu i sahranio ga (Vijesti, 17. jun 2011.), njegov ortak.

Željko Ivanović mu napisao čitulju (Vijesti, 8. septembar 2011.), a “Lelekaču za Šekija”, dva dana kasnije, nepotpisani novinar.

Organizovali su i performans – sahranu čitaoca, kako su istakli, pogrebe, ispred zgrade te medijske kuće. Razlog: Pobjeda je objavljivala tekstove Marka Vešovića i Šekija Radončića.

No, Šeki je ostao živ. I pored beskrupuloznog, gotovo devetogodišnjeg linča, u kojem nema etikete i gadosti koju mu nisu zakačili, u više od 1300 tekstova, tv i video priloga u medijima koncerna Vijesti.

No, to nije obeshrabrilo šefove medijske mafije u Crnoj Gori.

Pošto Šeki nije podlegao pritisku i nije digao ruku na sebe, Don Mikeli mu je poslao egzekutora da mu postavi sačekušu. Svog rođenog brata harambašu Mila. U najvećem podgoričkom šoping centru Delta siti centru, Milo je sačekao Šekija i tom prilikom mu, pred suprugom i desetinom svjedoka, uputio najodvratnije šovinističke uvrede i opasne prijetnje.

Policija je izvršila uviđaj i sve dokumentovala. Izuzela je i video snimak. Počelo je suđenje na kojem je Milo Perović pred sudijom izjavio da je napad uzrokovan tekstom protiv njegovog brata, za koji je dokazano da nikada nije napisan.

To djelo je tužilaštvo kvalifikovalo kao najobičniji prekršaj.

Poređenja radi, prošle sedmice je na tri mjeseca zatvora osuđen izvjesni Zdravko Gojković, zbog ugrožavanja sigurnosti novinarke Vijesti Jelene Jovanović. Pošto ta novinarka nije htjela da sa portala Vijesti ukloni svoj tekst protiv njega, on je gurnuo papire sa stola i rekao: “Drugačije ću ja sa vama, znam ja kako ću”.

Sudija Larisa Stamatović – Mijušković je u presudi istakla da to što je optuženi povišenim tonom novinarki poručio da se pazi predstavlja posebnu prijetnju.

Za tužioce i sudiju u slučaju napada na Šekija Radončića eksplicitne prijetnje kao što su “Turčine idi za Bosnu, ubiću te, polomiću te, slomiću ti kičmu, ti da napadaš moga brata” su, kada prorade veze medijske mafije u tužilaštvu i pravosuđu, kvalifikovane u rangu puštanja preglasne muzike.

Toliko, gospodine Majkl Golden i gospodine David Kelovej, o medijskom profesionalizmu, mafiji, mom serijalu, tobožnjoj ugroženosti nezavisnih tajkuna, dvostrukim aršinima crnogorske vlasti.

I ruskoj medijskoj bazi u Crnoj Gori.

P.S.

Na kraju pisma sam gospodi Majklu Goldenu i Davidu Keloveju poslao sljedeći post skriptum:

Poštovana gospodo, po kojem kriteriju određujete ko je nezavisan novinar u Crnoj Gori!? I da li se po Vama podrazumijeva da svi nezavisni novinari u jednoj zemlji moraju misliti isto?

Da li New York Times ili Washington Post, da bi bili nezavisni, moraju misliti isto, preciznije, kao što misle vlasnici Vijesti?

Ja sam freelance, nezavisni novinar koji nije vezan ni za jednu redakciju u Crnoj Gori. I moji tekstovi su plod mukotrpnih nezavisnih istraživanja. Zbog tih tekstova sam osuđivan na zatvor, visoke novčane kazne, pucalo se na moju majku i suprugu, na kuću mi je bačena bomba, fizički sam napadan, što je sve dokumentovano i u Crnoj Gori opštepoznato.

Sa druge strane, jedan od osnivača Vijesti je Milo Đukanović, koji je dao značajan dio novca i logistiku za osnivanje tog medija, što je takođe opštepoznato. Na osnovu čega, dakle, gospodi iz Vijesti priznajete, a meni odričete nezavisnost?

Na kraju, njihovo pismo vama je direktan pritisak na nezavisno novinarstvo u Crnoj Gori, jer je usmjereno na zaustavljanje istraživačkih tekstova o nezakonitim aktivnostima vlasnika Vijesti.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Đoko Orlandić

Srbija je '90-tih imala vrhovnog mafijaša i ubicu - Dušana Spasojevića, tzv "Šiptara". Bio jevlasnik medija "Identitet". CG mafijaški "Šiptar" sada je Željko, vlasnik medija "Vijesti". Osnovni posa' mu je zaštita jednog narko klana i ključnih organizatora terorizma. Sada je organizator afere "D.K."