11 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Znaju li Kinezi za Rusiju u Hrvatskoj?

Izvor: Foto: EPA

Stav

Comments 1

Znaju li Kinezi za Rusiju u Hrvatskoj?

Izvor: balkans.aljazeera.net

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Piše: Mirnes Kovač

Evropska unija danas strahuje i pokušava zadržati Rusiju i Kinu, dva ključna geopolitička prodora i utjecaja koja u Hrvatskoj, njenoj najmlađoj članici i uskoro predsjedavajućoj, nekontrolirano preuzimaju primat. Ovih dana upravo smo se u Bosni i Hercegovini osvjedočili u moć ruskog utjecaja u regiji. Afera s vrbovanjem bosanskohercegovačkih državljana od hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije oborena je u vrhu Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Štaviše, umjesto da se Tužilaštvo pobrine za sigurnost Bosne i Hercegovine odlučilo je istragu okrenuti prema ministru sigurnosti Draganu Mektiću. Sada je pitanje, budući da je državno pravosuđe Bosne i Hercegovine očito palo, hoće li slična operacija uspjeti sa Slovencima.

Slovenci su objavili snimak pokušaja hrvatskog vrha da zataška špijunsku aferu prisluškivanja i kontroliranja stranih novinara. "Snimci dokazuju da je hrvatska vlada, preko posrednika, uz indirektno spominjanje nagrade, pokušala spriječiti objavljivanje našeg otkrića u vezi s nezakonitim snimanjem afere prisluškivanja arbitraže u Sloveniji", piše 24ur. Prema navodima tog medija, "član uprave jedne ugledne televizije iz Hrvatske, koji ima bliske odnose s premijerom [Andrejom] Plenkovićem i predsjednicom [Kolindom] Grabar-Kitarović, pokušao je doći do rukovodstva POP TV-a i u razgovoru koji je snimljen rekao: 'Imam jednu ponudu od Vlade Hrvatske. Imate li utjecaja u POP TV-u?', postavio je pitanje posrednik i pojasnio da POP TV sprema priču o SOA-i te nastavio: 'Zato su me molili da vas pozovem, ako možete pomoći... Ako pomognete, to bi moglo biti jako korisno, znate', završio je i dodao da neki bosanskohercegovački mediji forsiraju priču i da bi ona mogla biti 'velika'."

Kada se tome doda sve izvjesniji problem novinarskih (ne)sloboda u Hrvatskoj, na koje je 2. marta ove godine upozorilo Hrvatsko novinarsko društvo u svojim protestima zbog napada na novinare i dopuštanja "lokalnim šerifima da uzurpiraju medije", onda je razumljivo što se u hrvatskom medijskom prostoru ne mogu naći kritike državne korupcije, obavještajnih afera i snažnog ruskog energetskog upliva. Novinari su na ulice Zagreba izašli "pritisnuti golemim brojem sudskih tužbi protiv novinara i medija, kojih je u ovom času više od 1.160, političkim pritiscima i pritiscima oglašivača, prijetnjama novinarima, ugrožavanjem profesionalnih prava i standarda, nepoštivanjem medijskih zakona i izostankom ozbiljne medijske politike", kako su rekli u HND-u.

Kako su poništene milijarde?

Ovih dana očekuju se i Kinezi, ali je pitanje znaju li oni za Rusiju i njene već zauzete pozicije u Hrvatskoj. Zagreb i Peking od 10. do 12. aprila potpisat će devet bilateralnih sporazuma na Samitu 16 + 1 u Dubrovniku, kojem će prisustvovati i kineski premijer Li Keqiang. Neki od sporazuma veoma su važni, poput Memoranduma o razumijevanju i saradnji između hrvatskog Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i kineske kompanije Huawei Technologies. Također, tu će se naći sporazumi između Hrvatske banke za obnovu i razvoj i Kineske razvojne banke te memorandum između hrvatskih i kineskih željeznica o uspostavi zajedničkog intermodalnog saobraćajnog koridora, s posebnim naglaskom na Sredozemni koridor.

Poznato je da se i Rusija pribojava snažne ekspanzije Kine, ali ostaje nepoznato razumije li Kina rizike trgovine i ulaganja u Hrvatsku prije nego što bude kasno. Ili to, ustvari, namjerno želi? Možda se odgovor krije u procjeni globalne konsultantske firme "Ernst & Young", koja je prije dvije godine Hrvatsku označila kao najkoruptivniju zemlju u jugoistočnoj Evropi. Tada je 80 posto hrvatskih menadžera problem korupcije istaklo kao rašireni problem poslovanja u toj zemlji.

Stoga, nakon Rusa, koji su se očito dobro etablirali, ulazak Kineza otvara mnoga i velika pitanja za Evropsku uniju. Najsnažnije upozorenje stranim ulagačima trebao bi biti slučaj mađarskog MOL-a i Hrvatske, u kojem je ključni svjedok u pokušaju Hrvatske da poništi dvije milijarde dolara investicija u najveću hrvatsku naftnu kompaniju INA-u čovjek koji je priznao da je otuđio (i još nije vratio) pet miliona eura mita, za koje ga Vlada Hrvatska optužuje. Naravno, riječ je o Robertu Ježiću, krunskom svjedoku Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala Hrvatske u slučaju protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, koji je sada, prema kritičarima u Hrvatskoj, žrtveni jarac svih hrvatskih afera i korupcijskih skandala.

S druge strane, imajući u vidu da kredibilitet cjelokupnog slučaja, koji korupciju prikriva navodnom antikorupcijom, počiva na čovjeku koji je fundamentalno nepouzdan kao svjedok, to dovodi u pitanje integritet cjelokupnog hrvatskog pravosudnog sistema, a afere obavještajaca u Sloveniji i Bosni i Hercegovini, njihovo naprasno zataškavanje, koje uključuje i pritiske na medije i prijetnje novinarima, dodatno proširuju sav ovaj spektar problema unutar samih državnih institucija Hrvatske. Cirkus s Ježićem trebao bi biti jasan signal Kini, ako ga uopće želi vidjeti, kao što je cirkus sa slučajem vrbovanja bh. državljana ispao očit cirkus u Bosni i Hercegovini.

Preko Bosne do ravnoteže


Doda li se tome činjenica da antikorupcijska vladina agencija USKOK nije preduzela nijednu ozbiljnu akciju u slučaju korupcije u Agrokoru, što bi moglo oboriti cjelokupnu ekonomiju Hrvatske, ne čudi onda što posmatrači događanja u Hrvatskoj te dvostruke standarde tumače kao politički motivirane progone, koji za cilj imaju čišćenje terena za Rusiju, a možda i za Kinu.

Možda je to odgovor na medijski izvještaj Reutersa (vidi: Tatjana Voronova, "Ruski Sberbank vidi interes u potencijalnim kupcima njegovog udjela u Agrokoru", 5. decembar 2018, Reuters) u kojem se navode glasine da su kineski ulagači zainteresirani za preuzimanje udjela ruskog Sberbanka u Agrokoru. Malo je vjerovatno da Kinezi nemaju informacije o stanju u Hrvatskoj, a s obzirom na svoj geopolitički ekspanzionizam posljednjih godina i strah koji od Kine osjeća i sama Rusija, bit će zanimljivo sagledavati kako će se taj potez Kine odraziti na širu regiju Balkana. Posebno će biti zanimljivo pratiti reakcije Evropske unije, koja će za kratko vrijeme u Hrvatskoj, svojoj najnovijoj članici, imati ekonomski i politički čvrsto etablirane Rusiju i Kinu.

Možda se ova situacija jasnije bude vidjela u prvoj polovini 2020, kad Hrvatska preuzima šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijom? Vjerovatno će se dotad i sve korupcijsko-špijunske afere u toj zemlji smiriti i riješiti, samo je pitanje u čiju korist i kako će u ovim poravnanjima proći građani Hrvatske. Možda je, zbog svega što se događa s Hrvatskom, upravo Bosna i Hercegovina i ubrzavanje njenog puta rješenje za Brisel da na svojim jugoistočnim granicama uspostavi ravnotežu.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Željko

Koje nebulozne argumentacije za raju. Ruski utjecaj u Hrvatskoj a BiH je doslovce paralizirana preko Dodika? Hrvatski agent se mjesecima vozi sa oznakama hrvatskog diplomatskog konzulata a namjere su mu terorističke??? Ekstremni islamisti su mirni gradjani BiH koje SOA terorizira?? Zaista, šaka jada