15 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Duboki sistemski problemi u političkom životu Srbije

Stav

Comments 0

Duboki sistemski problemi u političkom životu Srbije

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Nenad Stevović, poltikolog, publicista i istraživač crnogorske dijaspore

Nastavak negativne kampanje koju srpski zvaničnici i mediji vode protiv Crne Gore je odraz dubokog lutanja srpskog društva i vraćanju konceptu teokratske države, gdje se sva dostignuća iz 20 vijeka ostavljaju sa strane. Crna Gora je primjer da se ne mora ići putem prošlosti i da postoje rješenja koja obezbjeđuju ravnopravnost svih građana u društvu, i to bode oči u Beogradu. Politika zvaničnog Beograda prema Crnoj Gori je pokazatelj jednog dubljeg problema i to ponajbolje vide i osjećaju Crnogorci koji žive u ovoj zemlji. Postoje duboki sistemski problemi u političkom životu Srbije. U djelovima vladajućih krugova ne postoji spremnost da se gleda pozitivno na ravnopravnost svih bivših Jugoslovenskih federalnih jedinica, naroda, jezika, kulture i vjerskih osjećanja. Dominira srednjevekovni pristup politici, gdje se ne spominju države, granice, ustavi – već se stalno govori „ovi prostori”, „naš narod”, „jedna pravoslavna vjera”.

Postoji i konstantna mistifikacija odnosa Crne Gore i Srbije, kao da su te zemlje bile jedno, a ustvari se Crna Gora kroz istoriju graničila sa Venecijanskom republikom, Otomanskim carstvom, Austrougarskom i drugim velikim silama. Istovremeno kroz najveći dio istorije nije ni bilo zajedničke granice između Crne Gore i Srbije. Otomansko carstvo ih je razdvajalo. Ni istorija ovih država nije slična. Spoljne okolnosti su donekle bile slične, ali su te dvije države različito reagovale na te okolnosti i u srednjem vijeku, i u 19,  i u 20, pa evo i u 21 vijeku. Te činjenice se prenebjegavaju, a različita realnost u Crnoj Gori i Srbiji tokom istorije je dovela i do različitih tradicija i po spoljnopolitičkim, vjerskim, kulturnim, i identitetskim pitanjima.

Dominantni krugovi u Srbiji pokušavaju da prenesu srbijansku tradiciju na rješavanje problema u susjedstvu i to je samim tim osuđeno na propast. To možda može biti njihova želja, ali se najdublje kosi sa tradicijama države Crne Gore. Unutrašnja pitanja u Crnoj Gori su pitanja za Crnu Goru. Dobar primjer su i odnosi sa manjinskim narodima. Srbija je izabrala svoj model rješavanja odnosa sa manjinama, vidimo koliko je bio uspješan na Kosovu, a Crna Gora svoj. Srbija je izabrala svoj način vođenja spoljne politike (sjedenje na više stolica istovremeno), a Crna Gora je izabrala da bude jasno profilisana za euro-atlantske integracije. Konačno, pogrešne odluke Srbije su je skupo koštale, a njene političke garniture stalno pokušavaju to da maskiraju time što će povući još nekoga da im se pridruži u tom neuspjehu. Tome se treba čvrsto oduprijeti. Crna Gora ima svoj Evropski put, a Srbija krči svoj haotični politički put sama kroz šiblje i gusto rastinje – bez jasnog pogleda kuda taj put vodi.

Velika većina građana Srbije se osjećalo postiđeno i lično poniženo kada su vidjeli  rulju koja je pokušala da zapali zastavu Crne Gore na ambasadi u Beogradu ponašajući se kao da su 30-te godine prošlog vijeka u Evropi. To nije prvi napad na diplomatska predstavništva u Beogradu i sličan scenario mini-kristalnih noći se ponavlja kada god se neuspješna i jalova politika zvaničnog Beograda sudari sa stvarnošću da region, Evropa i SAD ne žele da se Zapadni Balkan vraća u 13 vijek.

Sama činjenica da se ovaj incident desio strahovito je zabrinjavajuća i odražava duboku frustraciju u Beogradu sa promašenom, anti-zapadnom politikom koja se vodi već 30 godina i koja ima katastrofalne rezultate. Ali frustracije su usmjerene na one koji nijesu ni željeli da budu dio te sulude politike, što ukazuje da ta politika i dalje ne shvata da je ona uzrok problema u Srbiji. Koliko god su građani Srbije nekada slabo informisani o procesima u Crnoj Gori, toliko i neki građani Crne Gore slabo informisani o procesima u Srbiji. Srbija danas ne podsjeća ni malo na Srbiju iz doba Jugoslavije. Mnoge mejnstrim ideje u političkom životu ove države se mogu slobodno okarakterisati kao opasne, izolacionističke, retrogradne, usko nacionalne, nazadne, ne samo po Srbiju, već i po susjedstvo, ali posebno po nju samu. Lekcije iz devedesetih godina prošlog vijeka nijesu naučene, često se samo traže načini kako da se isti proizvod upakuje u drugu ambalažu. Zato je važno da i građani Crne Gore budu svjesni da se nekada i vrlo opasne stvari kriju često iza velikih riječi o tome da su Crna Gora i Srbija kako kažu „jedna familija”, da smo „jedan narod”. To je koncept iz ranog srednjeg vijeka koji savremeni svijet ne prepoznaje i ne prihvata. Danas svi živimo u Evropi ravnopravnih država, naroda, kultura, vjera, jezika i građana.

Crna Gora i Srbija su dvije države, pa treba shvatiti vrlo ozbiljno paljenje zastave Crne Gore  – posebno jer se to nije pokušalo spriječiti, nakon toga ni adekvatno osuditi i procesuirati, što je u političkom smislu prilično jasna poruka. Reakcija Crne Gore bila je umjerena, ali pravovremena i čvrsta, a Crnogorci u Srbiji to mogu samo da pozdrave – jer se vodilo računa da se ne zaoštravaju odnosi, ali i da se osudi vandalski, primitivni i duboko uvrjedljivi čin.

Predsjednici dvije države su nedavno saopštili da treba smiriti tenzije. Realno, tenzije će postojati dokle god neko u Vladi Srbije ili u Beogradskoj Patrijaršiji pokušava da odobrava, ne odobrava, mijenja, povlači ili verifikuje zakone u državi Crnoj Gori. Etnički Crnogorci u Srbiji poštuju svaku vlast u Podgorici koja je izabrana na demokratskim izborima organizovanim po zakonima države Crne Gore. Tako i u Srbiji, poštuju svaku vlast u Beogradu koja je izabrana na demokratskim izborima organizovanim po zakonima Srbije. Imaju pravo da se i ne slažu, ali legitimnost demokratski izabrane vlasti se ne osporava. Vlast u Srbiji se bira za Srbiju, a u Crnoj Gori za Crnu Goru. To su dvije odvojene države i nema nikakvog preklapanja. Crna Gora nije srbijanska Sparta, već je Crna Gora crnogorska Atina i crnogorska Sparta. Crnogorska država nije igračka da bi se dozvoljavalo da je uređuju sa strane, a crnogorski ustavni sistem i zakoni nijesu igraonica da bi se mijenjali molebanima, litijama, kletvama, ili od strane bilo koje političke ili vjerske adrese iz susjedstva.

Položaj Crnogoraca u Srbiji najbolje odslikava Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić koji im se stalno obraća, kao da su stranci u Srbiji a on njihov kolektivni tutor. Najavio je, metaforički rečeno, svojevrsnu „istragu poturica” da otkrije ko se to od etničkih Crnogoraca u Srbiji slaže da demokratski izabrana većina u Crnoj Gori donosi zakone u legalno izabranoj skupštini. Postojala je tu i implicitna prijetnja da će se Crnogorcima u Srbiji oduzimati državljanstvo ako se javno ne izjasne da on ima samoproglašenu moć – nalik sultanskoj - nad Crnom Gorom, da on propisuje šta je njena imovina, a šta nije ili da presuđuje ko je gradio Cetinjski manastir i stvarao crnogorsku državu. Ne treba zaboraviti da je propala politika ovog iskusnog političkog kohabitatora rezultirala sankcijama i bombardovanjem, kako Crne Gore, tako i Srbije. Dok se Ministar Dačić nije ni rodio, najveće svjetske sile su imale poslanstva u Crnoj Gori, korisno bi bilo da ih posjeti i nauči o tradiciji diplomatije države Crne Gore. Možda se Ivica Dačić iznenadio da mu Crnogorci u Srbiji nijesu aklamativno dodijelili titulu „Knjaz i Gospodar Crne Gore i Brda”, pa je počeo postepeno da povlači zapaljivu retoriku. Ali, ono što je izrečeno je izrečeno. I biće zapamćeno.

Sa druge strane važno je istaći veličanstvenu podršku koju su država Crna Gora dobila od nevladinog sektora, pojedinih političkih partija i intelektualaca kalibra Filipa Davida, Svetislava Basare, Aleksandra Sadžakova, Nenada Čanka, Bojana Kostreša, Aleksandra Olenika, Milivoja Bešlina, Čedomira Jovanovića, Sonje Biserko, Vladimira Arsenijevića, Nenada Prokića, Nataše Mićić, Aleksandra Sekulovića, Izabele Kisić i drugih. To je podrška i Crnogorcima u Srbiji zato što negiranjem suverenosti države Crne Gore, negiranjem identiteta crnogorskog naroda i njegovih interesa i prava - se istovremeno negira i postojanje Crnogoraca koji žive u Srbiji.

 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR