15 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dijalog sa kletvom

Izvor: Foto: Screenshot RTCG

Stav

Comments 7

Dijalog sa kletvom

Autor: AntenaM

  • Viber

Za Antenu M piše: dr Dragiša Burzan

Mladi pop iz Velike Plane stoji ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja i sije mržnju i poziv na linč. Gorećih očiju proklinje on crnogorske zakonodavce na ranosrednjovjekovno primitivan i bezbožan način. I za taj akt saturisane mržnje od sakupljenih na litiji dobija veliki aplauz. Dozlaboga porazno i nehrišćanski.

Naravno, ovakvima što prostačkim kletvama šire „hrišćansku ljubav“ nema mjesta na civilizovanoj javnoj sceni i ne treba ih puštati da ulaze u Crnu Goru. Doduše, kletvi imamo i doma – napretek.

U Bibliji je sedam kletvi. Među njima, za divno čudo, nema Zakona o slobodi vjeroispovjesti. Ne radi se tu ni o slobodnoj interpretaciji knjige od Boga, već se oslanja na primitivan praiskonski strah od više sile u zgrtanju blaga ovozemaljskog. Kletva računa na praznovjerje a ne na vjeru.

Podrazumjeva se da je pastva zaostala u nazorima XVIII-og vijeka, najkasnije. Prezir ište ljubav. O tome se radi.
Petar I je zaista proklinjao svoju neznavenu i nepismenu braću. Jaka riječ je bila najblaži od svih najtežih prekora za dozivanje svijesti i savjesti. Čovjek njegovog uma danas za time sigurno ne bi posezao.

Od Njegoša niko nije u slovenskom svijetu bolje objasnio surovo vrijeme u kojem je živio. U Gorskom Vijencu on ne sudi ni ljudima niti vremenu, već nadvremenski dopušta likovima da govore sami o sebi, svojim predrasudama i svome vremenu. U tome je zabuna onih koji su ga neštedimice zlorabili u projektu uništenja SFRJ i ratu protiv civila, ali i onih koji ga nazivaju genocidnim pjesnikom.
Ova digresija ima smisao opomene da se „svevremenske“ poruke Petra I, kao i drugih istorijski vrijednih ličnosti, ne smiju istrgnute iz svog vremena koristiti i time kompromitovati u prizemnim i podzemnim političkim igrama.

Od narodnog zbora neizabrani Mitropolit crnogorski i primorski neštedimice koristi kletvu u svojoj antibrozovskoj velikosrpskoj misiji. O tome posve sam samcat svjedoči u dokumentarnom filmu RTCG „Svjedok božje ljubavi“. Sve pohvale autorima za profesionalan pristup. Bar se njima ne može prebaciti neobjektivnost.

Projekat kojeg on vodi u ime SPC i države Srbije odsijava mentalitet feudalnih vremena i patrijahalni duh. Sasvim suprotno od demokratskih vrijednosti koje se zasnivaju na slobodi čovjeka i njegovim pravima. Kao takav je regresivan i rušilački. Očigledno da tumači Boga iz SPC, koji je ljudima dao slobodnu volju, mnogo toga bolje znaju od njega samoga. Ovo u prilogu tvrdnji da nereformisana crkva jeste feudalno ustrojstvo.

Dijalog. Naravno, mora da se dođe do njega. Ne zato što nas na to pozivaju oni sa strane, a koji ne mogu spoznati što se u Crnoj Gori dešava, već zato što je to jedini izraz dobre volje i zastupanje interesa građana. Nasilje kojim se nekažnjeno prijeti Crnoj Gori i građanskom miru nije izraz spremnosti za dijalog. Hvatanje za rogove nije demokratska igra.

U dijalogu se mora naći zajednička tačka. Nju će biti jako teško naći. Država ne smije odustati od obaveze i prava civilne vlasti da donosi i sprovodi zakone. Siguran sam da Predsjednik Crne Gore neće uraditi ono što radi Predsjednik Republike Srbije, a što Mitropolit u svojoj patrijahalnoj gordosti očekuje – da poljubi ruku vjerskim prvacima. Rukoljub je, bez obzira što ga pokušavaju prikazati iskazivajem vjernosti svojoj vjeri i naciji (što za normalan svijet nije isto), čin pokornosti i iskazivanje priznavanja suvereniteta. S druge strane, SPC neće ići ispod svojih zahtjeva, a svaki pomak u njihovom smjeru će biti priprema za dalji pritisak.
Za građane je dobra saglasnost oko konstatacije „zbogom oružje“, za početak.

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

Bijeli Pavle

Otkud srbinu s'eme i pleme pominje brastvo to nijedan srbin nema jer ne zna ni ko je ni sto je mozda pronadje svoje plemenike i rodoslov u pradjedovsku anadoliju

ISTINSKO PRAVOSLAVLJE

Nase se dvije zemlje, kulture i narodi diametralno razlikuju! E sad poslusajte Crnogorskog Vladiku Borisa; https://youtu.be/aXY3ACBnKRs

Što je ovi

Za ovakve što kunu samo jedna rečenica:KOLIKO NAS ZADOJILI TOLIKO NAM NAUDILI !!!!