11 °

max 19 ° / min 11 °

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 13°

Četvrtak

09.05.

24° / 15°

Petak

10.05.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Snovi su nam, sirotinjski, isti...

Izvor: FOTO: Adi Kebo (zurnal.info)

Stav

Comments 2

Snovi su nam, sirotinjski, isti...

Izvor: Žurnal.info

Autor: Bojana Komnenić

  • Viber

Piše: Andrej Nikolaidis

Crnogorski premijer Duško Marković bio je nedavno u Njemačkoj. Tamo je posjedio sa Angelom Merkel. Nakon sastanka objavili su saopštenje o tome kako se slažu da na Balkanu neće biti novih promjena granica. Sad kad znaju da se i mi slažemo, Njemcima će biti lakše da guraju svoje. Vidjelo se to na licu Angele Merkel. Kad je Duško rekao: “Može, i mi mislimo isto” izgledalo je kao da joj je pala lavina sa srca. Ta je lavina zatrpala ideju Aleksandra Vučića, Milorada Dodika i nacionalističkog bašibozuka koji im se vrzma oko nogu i pod repom, o tome da bi granice Srbije mogli proširiti na račun Bosne i Hercegovine i Kosova. Pa su se Vučićevi mediji ostrvili na Markovića, zbog toga što se slaže sa Merkel. Dok je sam Vučić rekao koju lijepu o Merkelici, iako se ne slaže sa Markovićem. Dobro, razumljiva je ta nervoza. Jer od ideje koju je pokušao sprovesti Čiča Draža, a koju je Stevan Moljević nazvao Homogena Srbija, odnosno (iste te) ideje koju su pod imenom Velika Srbija sprovodili Vožd Sloba i zli klovn Vojislav Šešelj, ostala je samo mala Prirodna Albanija.

Ali sva je prilika da su pričali o još ponečemu. A baš to nas zanima.

MIGRANTI DOLAZE, NE DOLAZE

Sva je prilika da su Merkel i Marković pričali o migrantima. Nekako baš u vrijeme njihovog sastanka, objavljeno je da će granicu Crne Gore prema Albaniji ubuduće čuvati – vojska. To je ona ista vojska za koju je bestidni idiot koji vlada Amerikom, dakle svijetom, rekao kako može započeti Treći svjetski rat.

Ali prije nego što ispali nuklearne projektile na Moskvu i Vašington (ne i na Berlin – sa njima se slažemo), ta će vojska pokušati da presječe izbjegličku rutu koja preko Albanije ulazi u Crnu Goru, a otud vodi u Bosnu i Hercegovinu.

U Bosni su izbjeglice/migranti već velika tema. U Crnoj Gori je još uvijek sve na nivou glasine: te migranti će navaliti iz Albanije, te neće, te bivša kasarna u Zoganjima kod Ulcinja postaće migrantski centar, te neće, te crnogorska vlast se obavezala da će primiti nekoliko desetina hiljada nesretnika, te nije…

A iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine, za to vrijeme, bježi mnogo više ljudi nego što u njih dolazi.

Nedavno sam bio u Petnjici. Čitava jedna, veća, Petnjica živi u Luksemburgu i Njemačkoj. A ona koja je u Crnoj Gori živi, u dobroj mjeri, od onoga što ekonomski migranti iz tog kraja pošalju kući. Tako je, otprilike, i u Ulcinju, tako je i u trouglu Plav-Gusinje-Rožaje.

ELITNI MIGRANTI

Iz Bosne i Hercegovine je od 2013. do 2017, na rad i život u inostranstvo otišlo preko 150 000 građana. Samo u Njemačkoj ih je više od 180 000 – 28 500 više nego prije sedam godina.

To je pravi rezultat ekonomske i svake druge politike naših političko-ekonomskih elita. Doduše, i njihova djeca idu u inostranstvo – ali ne na rad, nego na odmor i školovanje. Da steknu, je li, znanja koja će im omogućiti da sutra budu “lideri” u našim “društvima znanja”. Svijet je pun korumpiranih režima i njihovih “lidera” čija djeca uče u najboljim i najskupljim školama. Njih, kada stižu u Evropu i Ameriku, ne dočekuju paravojske, psi i bodljikave žice, nego luksuzni stanovi u centru grada. Oni neće ostati tamo i poremetiti delikatnu etničku ravnotežu u zemljama-domaćinima. Oni će se vratiti kući, da vladaju. Ali ne onako kako vladaju vladari u zemljama u kojima su se školovali, nego onako kako su im vladali očevi – oni od čije vladavine sirotinja bježi u njemačke kuhinje i na gradilišta, da tamo gule krompir i malterišu.

Sada Evropa od elita koje u svojim zemljama nisu mogle (niti htjele) zadržati ni vlastite građane, očekuje da zadrže migrante. Oni koji sa istoka stižu u Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu hoće isto što i oni koji su te zemlje već napustili: dalje na zapad, pravo u kuhinju i na gradilište.

Moguće da građani Bosne i Hercegovinu i Crne Gore imaju nešto drugačije kose, boju tena i odjeću od migranata sa istoka. Neki su i drugačije vjere, iz druge kulture, sa drugačijim običajima.

Ali u jednoj, najvažnijoj stvari, mi smo isti: sirotinja smo.

I snovi su nam, sirotinjski, isti.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR