14 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sinod u Carigradu usvaja tekst tomosa za Crkvu u Ukrajini

Svijet

Comments 0

Sinod u Carigradu usvaja tekst tomosa za Crkvu u Ukrajini

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

U Istanbulu od danas do četvrtka zasijeda Sinod Carigradske patrijaršije koji će razmotriti i usvojiti tekst tomosa o autokefaliji Crkve u Ukrajini.

Ranije je saopšteno da će sabor ujedinjenja ukrajinskoga pravoslavlja okvirno biti održan u decembru.

Sada se očekuje da Sinod Carigrada precizira datum održavanja sabora u Kijevu, na kojem će ukrajinski arhijereji izabrati poglavara nove Crkve.

Nakon toga, poglavar objedinjene Crkve Ukrajine će od Carigrada primiti tomos o autokefaliji.

Odlukom sa prethodnoga sinodalnoga zasijedanja (9-11. oktobra), Carigrad je, između ostaloga, opozvao punovažnost svojega akta iz 1686. godine, po kojem je drevna Kijevska mitropolija izuzeta iz njegove jurisdikcije i priključena Moskovskoj patrijaršiji. Trenutno, crkvena tijela u Ukrajini – tamošnje tri pravoslavne jurisdikcije – smatraju se de iure dijelom Carigradske patrijaršije.

Na poziv Carigrada, śutrašnjoj sesiji Sinoda prisustvuje Rostislav Pavlenko, savjetnik Predśednika Ukrajine. On se već nalazi u Istanbulu i juče je razgovarao sa patrijarhom Vartolomejem.

„Bio je to dugi i topli razgovor o ukrajinskim prilikama i završnim koracima da se obezbijedi tomos o autokefaliji, o cjelovitoj i potpunoj nezavisnosti Pravoslavne crkve u Ukrajini – u skladu sa već donijetim sinodalnim odlukama Carigrada”, saopštio je Pavlenko.

Direktor odjeljenja za religiju Ministarstva kulture Ukrajine, dr Andrej Juraš, kazao je da „konflikti sa Rusijom u Azovskome moru ne mogu ugroziti postupak ustrojavanja autokefalne Crkve”.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR