13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ukrajinska crkva dobila autokefaliju

Svijet

Tag VideoTag Gallery
Comments 1

Ukrajinska crkva dobila autokefaliju

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

U Istanbulu je danas poslije podne završeno trodnevno zasijedanje Sinoda Carigradske patrijaršije koji je razmatrao i usvojio tekst ustava autokefalne Crkve u Ukrajini.

U službenome saopštenju Carigrada se kaže:

„U kontekstu prethodne odluke Vaseljenske Patrijaršije o odobravanju autokefalije Crkvi Ukrajine, a u očekivanju izdavanja patrijaršijskoga i sinodalnoga tomosa, Sveti Sinod je izradio ustavni akt Ukrajinske crkve”.

Na taj način Ukrajinska pravoslavna crkva postaje 15. kanonska crkva u Vaseljeni.

Ukrajinskoj naciji se kasnije danas putem TV obratio predśednik Petro Porošenko koji je saopštio razultate zasijedanja Sinoda u Carigradu.

Ranije je saopšteno da će sabor ujedinjenja ukrajinskoga pravoslavlja okvirno biti održan u decembru. Sinod u Carigradu će precizirati datum održavanja sabora u Kijevu, na kojem će ukrajinski arhijereji, uz koordinaciju egzaraha iz Carigrada, izabrati poglavara nove Crkve. Nakon toga, poglavar objedinjene Crkve Ukrajine će od Carigrada primiti tomos o autokefaliji.

U Carigradu je u toku večernje bogosluženje, kojim načelstvuje patrijarh Vartolomej. Nešto kasnije večeras očekuje se press konferencija u Carigradu…

* * *

Predśednik Ukrajine Petro Porošenko rekao je, takođe, da je Sinod u Carigradu odobrio tekst tomosa i da je donio rješenje da se sazove ujedinjujući sabor ukrajinskih arhijereja.

Prema njegovim rečima, „samo je još jedan korak za završetak ovoga procesa".

„Našim pravoslavnim arhijerejima predstoji da se saberu i održe sabor ujedinjenja. Izabraće svoga predstojatelja koji će imati čast da primi tomos iz ruku Vaseljenskoga Patrijarha", rekao je šef ukrajinske države.

On je današnju odluku Carigrada ocijenio istorijskom, a obraćanje naciji, vidno raspoložen i sa skupljenim rukama u znak molitve, završio je riječima:

„Slava Bogu! Slava Ukrajini!”

U Carigradu je, u međuvremenu, novinarima podijeljen tekst službenoga saopštenja o odlukama Sinoda. Pod tačkom trećom toga dokumenta se govori o autokefaliji za Ukrajinsku pravoslavnu crkvu. Objavljujem taj dokument…


* * *

Ispred Carigradske patrijaršije javnosti se večeras obratio arhiepiskop Danilo Zelinski, jedan o Vartolomejevih egzaraha za Ukrajinu. On je poručio da je, jerarhija carigradska, današnjom odlukom njezina Sinoda, „kliru i vjernome narodu Ukrajinske pravoslavne crkve rekla da preuzima savjesnu odgovornost pastoralne ljubavi”.

„Usvojeni nacrt ustava autokefalne Ukrajinske pravoslavne crkve jasno je zasnovan na tomosu o crkvenoj autokefaliji”, saopštio je arhiepiskop Danilo.

U prvim komentarima izdvaja se onaj arhimandrita prof. dr Kirila Govoruna, jednoga od najuglednijih bogoslova Ukrajine – inače, dosadašnjega klirika tamošnje ruske jurisdikcije (UPC-MP), koji će pristupiti novoj, autokefalnoj Crkvi. On naglašava da je „nacrt ustava autokefalne Crkve, usvojen danas, kanonski ispravan postupak”.

„Postavljeni su parametri, a Ukrajinci će utvrditi pojedinosti. Tomos je akt o pomjesnosti, a nacrt ustava obezbjeđuje kvalitet. Carigrad je kao prioritet postavio kvalitet”, saopštio je arhimandrit Kiril.

* * *

Dakle, sve u svemu, nakon što se u predstojećim danima okupe ukrajinski arhijereji iz tri dosadašnje pravoslavne jurisdikcije na sabor ujedinjenja, te izaberu između sebe poglavara nove Crkve, biće uručen tomos o autokefaliji – koji je danas usvojen u Carigradu.

Tomos autokefalnoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi njezinome poglavaru lično će uručiti patrijarh Vartolomej, nakon što njih dvojica održe zajedničku svetu arhijerejsku liturgiju.

Ukrajinska pravoslavna crkva je postala druga najbrojnija crkva u Vaseljeni.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Momčilo, Vrulja

Na red dolaze Makedonska i Crnogorska... nek nam je sretno !