Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Vartolomej pisao arhijerejima UPC-MP: Imate istorijsku odgovornost da pristupite autokefalnoj Crkvi

| Postavio/la: Antena M

Vartolomej pisao arhijerejima UPC-MP: Imate istorijsku odgovornost da pristupite autokefalnoj Crkvi

Piše: Vladimir Jovanović

Nakon što je juče javno saopšteno da će se sabor ujedinjenja ukrajinskih arhijereja u autokefalnu Crkvu održati 15. decembra u Kijevu, ukrajinski mediji objavili su danas cirkularno pismo patrijarha carigradskoga Vartolomeja koje je 1. decembra poslao svim episkopima ruske jurisdikcije u Ukrajini (UPC-MP).

Tekst pisma glasi:

„Uzimajući u obzir naše patrijaršijsko pismo (№ 1001) od 12. oktobra 2018. godine Visokopreosvećenome mitropolitu kijevskome Onufriju [Berezovskome, predstojatelju UPC-MP], pozivamo Vaše Visokopreosveštenstvo da učestvuje – zajedno sa jednim sveštenikom i monahom ili laikom, od kojih će svaki imati pravo glasa, radi formiranja glasačkoga listića od tri kandidata – na objedinjavajućem Saboru u istorijskome hramu Svete Sofije u Kijevu, u subotu 15. decembra 2018. godine, kada će se usvojiti ustav i kanonski izabrati predstojatelj Autokefalne Pravoslavne Crkve Ukrajine, kako je ranije odlučeno.

Ovaj Sabor će biti sazvan pod predśedavanjem našega specijalno naznačenoga egzarha, visokopreosvećenoga mitropolita galskoga Emanuila, koji će voditi proces Sabora u saradnji sa našim egzaharsima u Ukrajini i u prisustvu Njegove Ekselencije Petra Porošenka, predśednika Vaše zemlje.

Uvjereni smo da će Vaše Visočanstvo izraziti želju da prihvati naš poziv, pokazujući istorijsku odgovornost u obnavljanju jedinstva crkvenoga tijela Ukrajine i iscjeljenju krvarećih rana raskola.

Ostajući u dubokoj molitvi i očekujući, uz Vaše učešće, kanonskim putem izbor poglavara pomjesne Autokefalne Pravoslavne Crkve u Ukrajini – kome ćemo mi, za vrijeme službene ceremonije, uručiti tomos o autokefaliji – na Vas prizivam blagodat i milost Svetoga Duha koji okuplja vascijelu Crkvu”.

***

Kako je ranije objavljeno, na saboru ujedinjenja ukrajinskoga pravoslavlja očekuje se učešće vladika iz tri dosadašnje jurisdikcije, uključujući i one iz redova Moskovske patrijaršije u Ukrajini (UPC-MP).

Prema različitim procjenama, očekuje se 10-15 arhijereja iz UPC-MP. Niko od arhijereja UPC-MP dosad nije javno potvrdio prisustvo na saboru. Vjeruje se da to nijesu uradili iz razloga da, prije nego se pojave na saboru, ne daju osnovu da ih Moskovska patrijaršija promptno raščini.

Mitropolit sarnenski i poljeski Anatolij Gladki i mitropolit čerkaski i kanevski Sofronij Dmitruk – obojica iz UPC-MP – nagrađeni su prije par dana Orednom Jaroslava Mudroga IV stepena. Njih je odlikovao predśednik Petro Porošenko. Mediji su pisali da je Porošenkov kandidat za poglavara autokefalne Crkve Simeon Šostacki, mitropolit vinicki i barski UPC-MP.

Izbor poglavara autokefalne Crkve će u najvećoj mjeri zavistiti od glasanja arhijereja bivše Kijevske patrijaršije koji će na saboru ujedinjenja biti najbrojniji. Dva dana uoči održavanja toga sabora, 13. decembra, održaće se arhijerejski sabor Kijevske patrijaršije, kojim rukovodi Filaret Denisenko, na kojem će, po svemu sudeći, donijeti odluke od kojih će i zavisiti izbor prvoga poglavara ujedinjene autokefalne Crkve.

Ruski mediji tvrde da nacrt ustava autokefalne Crkve Ukrajine, koji je 27-29. novembra usvojio Sinod u Carigradu, ne predviđa da će nova Crkva imati rang patrijaršije – nego mitropolije.

Dalje, tvrdi se da nacrt ustava predviđa da sveto miro (ἔλαιον) – neophodno pri krštenju i svršavanju drugih obreda – Ukrajinska crkva neće spravljati samostalno, nego da će ga dobijati isključivo od Carigrada, te da Ukrajinci, takođe bez blagoslova Carigrada, neće moći kanonizovati svoje svetitelje. Drugim riječima, nova Crkva Ukrajine neće biti autokefalna!

Dr Vladislav Cipin, ugledni ruski bogoslov, komentarisao je ovakve navode:

„Različite pravoslavne crkve vode patrijarsi, mitropoliti i arhiepiskopi, ali u ovome slučaju takva zavisnost od Carigrada daje pravo da se kaže da nova Crkva ima osobine ne autokefalne, već autonomne ili čak poluautonomne Crkve – ne više od toga. To je status crkvene jedinice unutar Carigradske patrijaršije, sa ograničenom autonomijom”.

Međutim, činjenica je da, na primjer, sveto miro i sada neke autokefalne crkve – poput Grčke ili Crkve Čeških zemalja i Slovačke – dobijaju isključivo od Carigrada. U prošlosti, autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva je sveto miro dobijala od Ruske crkve.

Ni dostojanstvo predstojatelja neke crkve – patrijaršijsko, mitropolitsko, arhiepiskopsko – ne određuje njen autokefalni status u Vaseljeni. Ni danas sve kanonski priznate crkve nemaju za predstojatelje samo patrijarhe.

Prva autokefalna crkva van tzv. pentrahije – Rima, Aleksandrije, Antiohije, Jerusalima, Carigrada – bila je i ostala do danas Arhiepiskopija Kipra. Neke crkve su, tokom vremena, uzdigle rang svojih predstojatelja – od arhiepiskopa do dostojanstva patrijarha, etc.

Uzevši u obzir da je Sinod Carigrada svojim odlukama 9-11. oktobra proglasio nezakonitu aneksiju Kijevske mitropolije od strane Rusa iz 1686. godine, situacija je vraćena u pređašnje stanje – na teritoriji Ukrajine jedino kanonski crkveno tijelo je sada Kijevska mitropolija, koja je, do dobijanja tomosa o autokefaliji, eparhija majke-Crkve Carigrada…

Danas se oglasio i Sinod Kijevske patrijaršije. U saopštenju ostavlja se mogućnost da Kijevska patrijaršija bude saglasna sa nacrtom ustava napisanim 27-29. novembra u Carigradu u pogledu ranga predstojatelja autokefalne Crkve Ukrajine – makar na neko vrijeme.

„Arhijereji i sveštenstvo Ukrajinske pravoslavne crkve Kijevske patrijaršije, zastupajući patrijaršijsko ustrojstvo nove objedinjene autokefalne Crkve Ukrajine, jednako tako su spremni da se privremeno napušti ovo dostojanstvo, ako to okolnosti zahtijevaju.

Što se tiče statusa patrijaršije za Ukrajinsku crkvu, smatramo da je apsolutno pravedan, istorijski utemeljen i pastirski opravdan: naša Crkva je jedna od najvećih, ima više vjernika, episkopa i klirika od mnogih drugih pravoslavnih crkvi; svoj korijen ima u propovjedima Svetoga Apostola Andreja Prvozvanoga, a vanjskim i unutrašnjim svojim bićem ni po čemu nije inferiorna prema Bugarskoj, Gurzijskoj, Ruskoj, Rumunskoj, Srpskoj patrijaršiji”.

Ostavi komentar

0/300