Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

U okolini Ciriha otkrili tajni kamp Putinovih komandosa

| Postavio/la: Milena Aprcović | Izvor: TBT/Expres.hr

U okolini Ciriha otkrili tajni kamp Putinovih komandosa Foto: Facebook

Noćnom morom svake zapadne obavještajne službe, tako je švajcarski SonntagsBlick nazvao otkriće da u Švajcarskoj već nekoliko godina postoje kampovi za sabotere, provokatore i špijune. Već godinama Ruska Federacija ovdje ciljano gradi neprijateljske mreže spavača. 

Moskva za to koristi sportske škole u Cirihu, Bernu i Luganu, gdje se uči ruska borilačka vještina systema.

Kako bi polaznicima držali ‘seminare’, bivši elitni borci ruski tajnih službi lično putuju u Švicarsku. U dvoranama potom polaznike uče uličnoj borbi i treniraju ih rukovanje nožem i pucanje”, piše istraživački novinar Fabian Eberhard.

On je došao do tajnog dokumenta švajcarske tajne službe NDB u kojem se navodi da mreža učenja systeme služi, između ostalog, “kako bi se višestruko povećala borbena sila izvan regularnog sporazuma o razoružanju kroz izvjesne grupe komandosa”.

Cilj je, kako dalje navodi dokument NDB-a, “izazivanje nemira i nesigurnosti u ciljanim područjima, “regrutovanje budućih elitnih boraca”. NDB smatra da je riječ o centrima koji su finansijski i ideološki pod uticajem ruskih vlasti, te se zaključuje da je riječ o “petoj koloni Vladimira Putina u Švajcarskoj”.

Posljednjih godina systema-ćelije pojavljuju se širom Evrope.

Što se Švajcarske tiče, Eberhard navodi da ih se tamo najviše može naći u Cirihu, Bernu i Luganu s izvjesnim borilačkim klubom u mjestu Regensdorf od manje od 20.000 stanovnika u kantonu Cirih. SonntagsBlick je objavio videosnimke treninga na kojoj se vidi prava vojna obuka na nepoznatim lokacijama, metode davljenja i drugih načina ubijanja.

Švajcarske škole systeme negiraju bilo kakvu povezanost s Kremljom. SonntagsBlick, međutim, pronalazi sličnost između nacrtane glave vuka u logu švajcarskog kluba i loga proputinovskih bajkera iz “Noćnih vukova” za koje Eberhard piše da su kombinacija zaštitarskog koncerna i borilačkog sportskog udruženja koje redovno šalje trenere systeme u Zapadnu Evropu.

Kao jednog od takvih Eberhard je označio Denisa Rjauzova, “vođu trenera borilačkih vještina” “Noćnih vukova”.

On redovno održava kurseve borbe po Cirihu i Luganu, najčešće u uniformi i s oznakom ruske zastave na rukavu. Borilačka škola u Regensdorfu na svojoj internetskoj stranici navodi ga kao glavnog trenera. Rjauzov je u svoje vrijeme bio elitni pripadnik “Specnaza”, specijalne jedinice ruske vojne obavještajne službe GRU. Zbog njegovih aktivnosti po istočnoj Ukrajini, tačnije takvih koje su označene kao “separatističke prirode”, SAD je Rjauzova stavio pod sankcije.

Rjauzova inače posljednjih godina prozivaju ukrajinski mediji s druge strane bojnog polja i političkog spektra, pa sve do reportaža o osnivanju istih takvih borilačkih klubova na primjer po Italiji još prije četiri godine, s više manje istim spominjanjem “Wolf Holdinga”, međunarodne sigurnosne organizacije kojoj pripadaju i “Noćni vukovi”.

Što se Berna tiče, Eberhard je primijetio da u tamošnjoj školi systeme kao trenere navode bivše izrazito odlikovane pripadnike ruskih specijalnih snaga, bivše komandose Vladimira Vasiljeva i Mihaila Rjabkoa. Rjabko je, kažu, dan danas savjetnik ruskog ministarstva pravosuđa, a posljednjih je godina bio instruktor čak i jedinica “Specnaza”.

Eberhard u jednom trenutku u članku koristi inicijale određene osobe.

“Nejasno je ko povlači konce na švajcarskoj sceni systeme, ali postoje određene naznake. U NDB-ovim dokumentima navodi se ime D. Z. On vodi borilačko društvo u Regensdorfu i tamo slovi za centralnu figuru. SonntagsBlick dobio je fotografije koje svjedoče o njegovim kontaktima s ruskim vojnim vrhom. Tako se nalazio u Singenu u Njemačkoj s Genadijem Nikulovim, vrhovnim šefom ‘Wolf Holdinga’. I Nikulov je pod američkim sankcijama, takođe zbog separatističkih aktivnosti u istočnoj Ukrajini. Trenutno je potpredsjednik proruskih separatista u Sevastopolju na Krimu”, piše SonntagsBlick.

Eberhard navodi da su u systema-borilačkim klubovima za obuku njegova pitanja dočekivali na razne načine, ali uvijek potpuno odbacujući povezanost s ruskim tajnim službama. Jedni su se zafrkavali pa su mu govorili: “Evo, sad ću ispiti jednu votku s Putinom i potom krenuti u teroristički napad.” Drugi su mu, pak, prijetili tužbom ako se njihovo ime pojavi u novinama u kompromitirajućem kontekstu.

Ipak, kratko nakon pitanja SonntagsBlicka, borilački klub iz Regensdorfa uklonio je svoju internet stranicu.

Ovakve reakcije nimalo ne čude njemačkoj novinara Borisa Reitschustera koji je nerijetko pisao o mrežama klubova systeme. Reitschuster je 2016. objavio knjigu “Putinov prikriveni rat: Kako Moskva destabilizuje Zapad”, te je u njoj opisao načine regrutovanja simpatizera, posebno među policajcima i pripadnicima obavještajnih službi.

On u knjizi navodi da se u tim klubovima apsolutno najčešće zaista samo trenira sport, ali da se tu i tamo pojedini članovi na kraju ipak regrutuju. Reitschuster piše da takvi, regrutovani u sljedećoj fazi putuju u Moskvu kako bi tamo učili rukovanje eksplozivom i oružjem, te da je samo u Njemačkoj kroz takav oblik obuke prošlo čak oko 300 ljudi.

“Ovakve borilačke jedinice na Zapadu predstavljaju stubove na kojima počiva Putinov prikriveni rat”, komentirao je Reitschuster.

SonntagsBlick je na kraju porazgovarao sa stručnjakom za tajne službe Dmitrijem Čmelnickim. On kaže da širom svijeta postoje stotine podružnica-klubova systeme, te da je riječ o planu po kojem se razvija mreža kako bi se u trenutku potrebe sasvim mirni pojedinci na zapovijed aktivirali, bilo da provociraju nerede ili da preduzimaju sabotaže.

Ostavi komentar

0/300