Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Snimci šokirali javnost: Francuska policija tjerala učenike da kleče u redovima

| Postavio/la: Nikoleta Rakočević | Izvor: 24sata.hr

Snimci šokirali javnost: Francuska policija tjerala učenike da kleče u redovima

Francuska vlada u petak je branila strogo postupanje francuske interventne policije koja je prisilila nekoliko desetina pritvorenih srednjoškolaca da kleče u redovima s rukama iza glave ili u lisicama nakon što su učestvovali u nasilnim protestima zapadno od Pariza.

Srednjoškolci su ove sedmice blokirali pristup srednjim školama širom zemlje protestujući protiv reformi obrazovanja, u trenutku dok zemlju potresaju protesti zbog visokih troškova života, a novi se očekuju u subotu.

Video snimci i fotografije učenika iz srednjih škola u Val Foureu, 60 kilometara zapadno od Pariza, raširili su se na društvenim mrežama, i izazvali ogorčenje javnosti.

"Posljednjih nekoliko dana, učenicima se pridružilo oko 100 mladih, naoružanih palicama i molotovljevim koktelima odlučnih da se sukobe s policijom", rekao je ministar unutarnjih poslova Kristof Kastaner novinarima.

Kastaner je rekao da su u području oko dvije škole bile zapaljene ulične blokade, da su na vozače bacani razni predmeti i da su obližnje kuće bile opljačkane.

"Snage bezbjednosti umiješale su se u tom kontekstu", rekao je.

U incidentu u Val Foureu po francuskim medijima niko od učenika nije povrijeđen.

Ministar obrazovanja Žan Blanker kazao je da su snimci "šokantni", ali i naglasio da nasilje koje potresa zemlju posljednjih sedmica opravdava strogo postupanje policije.

Ostavi komentar

0/300