9 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Lajčak: U fokusu sprječavanje novih konflikata

Svijet

Comments 0

Lajčak: U fokusu sprječavanje novih konflikata

Izvor: Mina

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Sprječavanje novih konflikat i medijacija kod postojećih biće u fokusu predsjedavanja Slovačke OEBS-u, poručio je ministar inostranih poslova te države, Miroslav Lajčak.

On je danas u sjedištu OEBS u Beču, rekao da je moto predsjedavanja Slovačke tom organizacijom „OEBS za ljude, dijalog i stabilnost“, i najavio da će posjetiti zemlje Zapadnog Balkana kako bi se upoznao sa aktuelnom situacijom.

Lajčak je u izjavi Tanjugu rekao da OEBS igra važnu ulogu na Balkanu gdje ima svoje misije u svim državama regiona.

„Planiram u funkciji predsjedavajućeg OEBS-u da posjetim zemlje Zapadnog Balkana i upoznam se sa situacijom, ali i gledištem OEBS-a“, najavio je on.

Upitan da li OEBS može da pomogne u prevazilaženju krize na Kosovu, Lajčak je kazao da sigurno da ta institucija može da doprinese.

„Imamo na Kosovu jednu snažnu misiju. Naravno, naša je ambicija da podržimo EU, ali i ponudimo svoje znanje i iskustvo, kako bi se postigao sporazum i napredak“, naglasio je Lajčak.

Na konferenciji za novinare, on je kazao da će fokus predsjedavanja Slovačke OEBS-u biti na tri ključne oblasti.

„Prva je da se spriječe novi konflikti, druga da se vrši medijacija kod postojećih i treća da se spriječe negativne posljedice po građane“, poručio je Lajčak.

On je istakao da će kriza u Ukrajini zasigurno biti i dalje najveći izazov za bezbjednost i da će biti visoko na listi prioriteta.

„Želimo da poboljšamo život građana, da obezbijedimo bezbjedan pristup pripadnicima misije OEBS na terenu“, naveo je Lajčak.

On je rekao da je dalji prioritet osiguranje bezbjedne budućnosti, to jest da se OEBS bavi i klimatskim promjenama, ali i sajber bezbjednošću.

„Moramo da razmišljamo o budućnosti. Digitalizacija, inovacije nude mnoge mogućnosti, ali sadrže i rizike. Treba adekvatno da priđemo tim pronlemima. Kada razgovaramo o budućnosti, moramo da pričamo i o mladima koji treba da budu deo naših aktivnosti“, poručio je Lajčak.

On je najavio da će se Slovačka, kada je riječ o multilateralizmu, baviti i jačanjem saradnje sa strateškim partnerima kao što su UN i EU.

Isto tako, kako je kazao, zvanična Bratislava radiće na tome da OEBS bude još efikasniji, jer je opredijeljena da organizacju približi građanima.

Lajčak je ukazao da se ušlo u novu godinu bez dogovorenog budžeta i upozorio da, ako se u naredih par nedjelja ne postigne dogovor, nepostojanje budžeta može ugroziti rad instituacija OEBS.

„Trenutno nije ugrožen rad OEBS, ali ako se za par nedjelja ne postigne dogovor, mogli bi imati negativne posljedice po rad institucija OEBS“, upozorio je Lajčak, dodajući da je za dogovor o budžetu potreban koncenzus, a da ga nema zbog nekog pitanja koje nema veze s tim.

Prema njegovim riječima, i sloboda štampe jedan je od najvažnijih principa OEBS, kojem će se Slovačka posvetiti, jer bez slobodnih medija nema slobodnih društava.

Lajčak je kazao da će ga prva posjeta u funkciji predsjedavajućeg OEBS-u voditi u Ukrajinu, gdje će imati sastanke u Kijevu, ali i na liniji kontakta dvije strane, gdje namjerava da razgovara prije svega sa građanima kojima želi da olakša život.

On je najavio i da će za dvije nedjelje upoznati i kolege u EU sa prioritetima slovačkog predsjedavanja OEBS-u, a potom i Savjet Evrope.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR