9 °

max 14 ° / min 9 °

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Moskovsku patrijaršiju dosad napuštila 81 parohija u Ukrajini

Svijet

Tag Video
Comments 0

Moskovsku patrijaršiju dosad napuštila 81 parohija u Ukrajini

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Svega mjesec od ustrojstva Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU), kojoj je 6. januara uručen tomos o autokefalijI – pristupaju joj brojni sveštenici i desetine parohija ruske jurisdikcije u Ukrajini (UPC-MP).

Zaključno s jučerašnjim danom, 81 parohija (crkvena opština) sa pripadajućim hramovima, uglavnom i parohijskim sveštenicima, iz UPC-MP dobrovoljno je stupila u PCU. Mapa uz ovaj tekst prikazuje sve parohije koje su do 15. januara napuštile UPC-MP.

Pristupile su autokefalnoj Crkvi i parohije velikih sabornih gradskih hramova u Kijevu (Спасо-Преображенський собор), Kolomiji (Свято-Успенський собор), Berstečki (Свято-Троїцький собор), Vinici (Спасо-Преображенський собор). Međutim, niti jedan manastir UPC-MP dosad nije odlučio da napušti UPC-MP.

Parohijani na zborovima, dvotrećinskom većinom, odlučuju o status lokalnoga hrama i crkvene opštiine i svojim potpisima osvjedočena dokumenta predaju crkvenim i državnim vlastima.

Prema zakonima Ukrajine, upravo su parohije pravna lica i hramovi se nalaze u njhovome vlasništvu.

Odluke svojih parohijana, uz svega nekoliko izuzetaka, blagoslovili su lokalni sveštenici UPC-MP i skupa s njima pristupili PCU. Sljedeći TV prilog svjedoči o tome…

Nijedan incident nije zabilježen, uprkos najavama iz Moskve, da će biti nasilnih otimanja hramova koje je dosad koristila UPC-MP, te da će doći do krvoprolića.

Putin se obrušio na Vartolomeja i najavio krvoproliće u Ukrajini

Ukrajinske vlasti su ponovile da će striktno poštovati pravo onih parohija koje budu željele da ostanu u ruskoj jurisdikciji i da niko neće moći nasilno da otima hramove.

Najveći broj parohija koje su obavile tranziciju nalazi se u području Vinice, đe je katedra mitropolita Simeona Šostackoga, bivšega vladike UPC-MP koji je pristupio autokefalnoj Crkvi.

Mitropolit Simeon Šostacki potvrdio: Biću kandidat za poglavara buduće autokefalne Crkve Ukrajine!

Prema objavljenim podacima, nekoliko stotina parohija UPC-MP širom Ukrajine je u završenoj fazi pravne procedure da se priključi kanonskoj Pravoslavnoj crkvi Ukrajine.

Tranzicija polako zahvata i područja istočnih ukrajinskih zemalja, koja se tradicionalno smatraju rusofilskim.

Iz Vaseljenske patrijaršije su nedavno saopštili da su prethodnih mjeseci kontaktirali sa ukupno 18 vladika UPC-MP radi njihova prelaska u autokefalnu Crkvu i da su svi potvrdili takvu namjeru.

Razlog zašto, većina od njih, to još uvijek nije uradila jeste da im se ostavi vrijeme kako bi ostvarili što veću saglasnost eparhijskoga klira i parohijana, da bi saborno u što većem broju pristupili PCU.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR