Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Poljska i Norveška međusobno protjeruju diplomate

| Postavio/la: Vladana Jovanović | Izvor: Index.hr

Poljska i Norveška međusobno protjeruju diplomate

Norveške vlasti proglasile su nepoželjnim poljskog konzula u Oslu, saopštilo je poljsko Ministarstvo vanjskih poslova rekavši da će "odmah uzvratiti istom mjerom".

"Norveške vlasti su proglasile konzula Slavomira Kovalskog personom non grata i sada ne može obavljati svoju dužnost", objavio je na Twitteru zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Simon Sinkovski.

Po riječima portparolke norveškog Ministarstva vanjskih poslova Kristin Ernstad, ponašanje poljskog konzula "ne pristaje njegovoj ulozi i diplomatskom statusu".

Kovalski je bio uključen u slučaj poljske djece koja su bila povjerena norveškim ustanovama i koja su zbog zlostavljanja oduzeta njihovim poljskim porodicama koje žive u Norveškoj.

Norveške socijalne službe redovno su na meti kritike u Norveškoj i u inostarnstvu zbog nepopustljivosti u vezi s tim pitanjem, a takve odluke nerijetko pogađaju porodice useljenika.

Oslo je već ranije zamjerio Kovalskom da se "zabrinjavajuće, pa i nasilno" ponaša prema norveškim državnim službenicima koje je sprječavao u obavljanju posla i da zanemaruje naredbe policije.

"Ta je odluka potpuno neutemeljena", istaknuo je Sinkovski odmah najavljujući "protivmjeru".

Norveška konzulica u Varšavi ima sada osam dana da napusti Poljsku.

Ostavi komentar

0/300