Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Tajani: Žao mi je, nikog nisam htio da uvrijedim

| Postavio/la: Jelena Grbović | Izvor: b92

Tajani: Žao mi je, nikog nisam htio da uvrijedim

Predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani i danas je izrazio žaljenje ako su njegove riječi o "italijanskoj Istri i Dalmaciji" pogrešno shvaćene.

"Meni je žao ako su moje riječi krivo protumačene, nisam htio nikoga da uvrijedim, samo sam htio da pošaljem poruku da ono što se tada dogodilo da se nikada ne ponovi", rekao je Tajani na početku plenarne sjednice EP u Strazburu, prenosi N1 Zagreb.

"Svojim prisustvom htio sam da podsjetim na hiljade žrtava Italijana, ali i Hrvata i Slovenaca. U svom sam govoru htio da istaknem put mira i pomirenja izmedu Italijana, Hrvata i Slovenaca, govorio sam o italijanskoj Istri i Dalmaciji, ali to nipošto ne znači prisvajanje teritorija, govorili smo o Italijanima, njihovim unucima i sinovima koji su bili prisutni na toj ceremoniji", rekao je Tajani.

On je dodao da su tri naroda bili neprijatelji u prošlosti, danas su prijatelji, što pokazuje da je EU uspješan projekat.

Poslanica EP Ruža Tomašić tražila je da jasnije pojasni svoje izjave i više se ogradi "jer su Hrvati osjetili strahote fašističkog režima", a njegov govor je probudio "mučne uspomene na fašizam, progon, ubistva, nametanje italijanskog jezika i kulture hrvatskom narodu".

Tajani je odgovorio da nije htio da nameće italijanski jezik, već da se samo osvrnuo na situaciju sa jamama, kao i da smatra da je već objasnio ono što je rekao i najoštrije "osudio sve horore prošlog vijeka".

Tajani je u nedjelju na ceremoniji obilježavanja Dana sjećanja kod Trsta Istru i Dalmaciju nazvao italijanskim, što je izazvalo najoštrije reakcije slovenačkog i hrvatskog državnog vrha.

Komentari

Katunjanin,

Moze doci vrijeme da se mnogi ptisjecati Tita i onoga sto je za mnoge njegova politika uradila Vrijeme je pravedni sudija

Ostavi komentar

0/300