14 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Izvještaj SE: Sve više napada na novinare, prijete im i smrću

Izvor: Ilustracija

Svijet

Comments 0

Izvještaj SE: Sve više napada na novinare, prijete im i smrću

Izvor: Agencije

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Okolnosti po slobodu medija značajno su se pogoršale u državama članicama Savjeta Evrope (SE), zaključak je izvještaja platforme SE za zaštitu novinarstva i bezbjednost novinara.

U izvještaju "Demokratija pod rizikom: Prijetnje i napadi protiv slovode medija u Evropi" navodi se da je primijećen konstantan rast napada na novinare, a da je dupliran broj prijetnji, uključujući i prijetnje smrću.

Zapaženo je da su mnogi počinioci napada na novinare i dalje nekažnjeni, a da u sudskim procesima nema nikakvog napretka, prenosi Tanjug.

Dodaje se da su novinari i dalje meta arbitrarnog pritvaranja, dok je primijećeno i mnoštvo novih zakonskih inicijativa, koje su narušile slobodu medija.

Generalni sekretar SE, Torbjorn Jagland, zahvalio je partnerskim organizacijama na radu na izvještaju i dodao da je neophodno snažno i konkretno političko djelovanje od država članica Savjeta Evrope kako bi se zaustavio trend pogoršanja uslova po medijske slobode i bezbjednost novinara.

"Sloboda izražavanja ključna je za realizaciju svih drugih ljudskih prava i zaslužuje najviše pažnje od država članica. Izvještaj može da posluži kao osnova za dijalog o poboljšanju uslova za slobodu medija", rekao je Jagland.

Platformu Savjeta Evrope za zaštitu novinarstva i bezbjednost novinara osnovao je SE 2015. godine uz saradnju sa poznatim nevladinim organizacijama koje su angažovane na polju slobode medija.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR