11 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
16 manastira Svete Gore se moli za autokefalnu Crkvu Ukrajine

Svijet

Comments 1

16 manastira Svete Gore se moli za autokefalnu Crkvu Ukrajine

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Pavel Juristi, episkop odeski i baltski autokefalne Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU), kazao je da je impresioniran Svetom Gorom.

Nakon povratka sa Atosa delegacije od 7 klirika PCU, Pavel je saopštio da su obišli 16 svetogorskih manastira, koji se Bogu mole i za autokefalnu Crkvu Ukrajine.

Emitovana je izjava igumana Esfigmena, koji je rekao da očekuju da ih pośeti i Blaženjejši Epifanij, poglavar PCU, kako bi se zajedno pomolili Bogu.



U dva tamošnja manastira, Ukrajinci nijesu naišli na potpunu saradnju sa bratstvima.

"Međutim, niko nam nije zatvorio vrata. Sve glasine su bile netačne i propagandne“, saopšteno je iz PCU novinarima.

Kada je riječ o pośeti ruskome svetogorskome manastiru Svetoga Pantelejmona, Ukrajinci su izjavili da im je dozvoljeno da uđu u manastir, ali nijesu imali priliku da se poklone tamošnjim relikvijama, jer su „ranije toga jutra uklonjene".

Od ukupno 20 svetogorskih manastira, a svi su stavropigije Vaseljenskoga Patrijarha, po jedan su ruski, bugarski i srpski; ostalih 17 su grčki manastiri. Boravak Ukrajinaca na Svetoj Gori izazvalo je enormnu pažnju širom Vaseljene.

Ranije ove neđelje, dok su Ukrajinci bili na Atosu, oglasio mitropolit Ilarion Alfejev, „ministar vanjskih poslova” Moskovske patrijaršije. Na svome sajtu „Исус” napisao je kako je za svetogorce opasnija komunikacija sa, kako kaže „raskolnicima”, nego sa ženama, kojima je tradicionalno zabranjen pristup na Atos. Ilarion je pozvao Svetu Goru na pobunu protiv Vartolomeja i tvrdio da je iz Vatopeda, drugoga u hijerarhiji svetogorskih manastira, 7 monaha napuštilo bratstvo u znak protesta zbog prijema ukrajinske crkvene delegacije.

Sve ove tvrdnje su se pokazale – neistinite. Okupio se Kinot, organ samouprave sveštene zajednice Svete Gore, te saopštio da bezrezervno podržava Vaseljensku patrijaršiju i da neće dozvoliti bilo kome da je ponižava.

Pavel je misiju na Svetoj Gori započeo 8. februara, kada je služio liturgiju u svetogorskome Pantokratoru.

Molitvena podrška autokefaliji PCU sa Svete Gore sada ohrabruje pomjesne crkve da u što skorijem periodu priznaju novu sestrinsku crkvu.

(Ne)priznanja autokefalije PCU od drugih crkava imaju simbolički značaj, ali se njima ne može potvrditi, relativizovati ili opovrgnuti tomos koji je 6. januara Crkva Ukrajine dobila od Vasljenskoga Patrijarha.

Do danas su tačno 305 parohija (crkvenih opština) iz jurisdikcije Moskovske patrijaršije u Ukrajini (UPC-MP) dobrovoljno pristupile PCU.

Tranzicija je u porastu i do kraja godine očekuje se da će ih slijediti hiljade drugih parohija.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Zoran

Ukrajina je dobila svoju autokefalnu pravoslavnu crkvu da ce bog da i crnogorska pravoslavna crkva dobije tomos o autokefaliji od vaseljenskog patrijarha.