13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sinod Makedonske crkve: Očekujemo priznanje od Carigrada

Svijet

Comments 1

Sinod Makedonske crkve: Očekujemo priznanje od Carigrada

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Sveti arhijerejski sinod Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA), koji je zasijedao u Skoplju, ostaje uvjeren da će ih Vaseljenska patrijaršija prepoznati kao autokefalnu Crkvu – prenose makedonski mediji.

 Makedonski sinod se ove neđelje okupio nakon nedavna intervjua patrijarha Vartolomeja dnevniku „Politika” iz Beograda, koji je, na bazi nepotpuno preko interneta navedenih citata, izazvao konfuziju u dijelu javnosti.

 Prošle godine MPC-OA i Vlada Makedonije su se službeno obratili Carigradu s molbom da prepozna autokefaliju Makedonske crkve, a Vartolomej je javno kazao da je to pitanje u njegovoj kanonskoj nadležnosti, naglašavajući obavezu i spremnost da ga riješi.

 „Arhijereji smatraju da sve dok Vaseljenska patrijaršija ne pošalje zvanično pismo Sinodu MPC-OA, nemaju razloga da komentarišu izjave patrijarha Vartolomeja za strane medije”, prenosi „Нова Македонија”.

 Mitropolit povardarski Agatangel Stankovski kazao je „da intervju s patrijarhom Vartolomejem ne obeshrabruje MPC-OA da traži i dobije tomos o autokefaliji”.

 „Sinod je podnio zahtijev Vaseljenskoj patrijaršiji u kojem se navodi sve što imamo kao Crkva i zbog čega zaslužujemo tomos. Očekujemo pozitivan odgovor“, rekao je Agatangel.

 Nakon preimenovanja naziva države Makedonije, status MPC-OA u vaseljenskome pravoslavlju je za korak bliže rješenju. Međutim, još postoje niz otvorenih pitanja do priznanja makedonske autokefalije, ali niti jedno od njih ne izgleda zasad kao nepremostivo.

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Boško Agram

Mi ne tražimo pa nećemo ni dobiti? Šta se čeka?