9 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Epifanij: Očekujem priznanje autokefalije od Rumunske crkve

Svijet

Comments 0

Epifanij: Očekujem priznanje autokefalije od Rumunske crkve

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Pravoslavna crkva Ukrajine (PCU) je spremna da ispuni uslove koje je za priznanje autokefalije postavila Rumunska pravoslavna crkva – izjavio u intervjuu „Українській правдi” Epifanij, Mitropolit Kijevski i cijele Ukrajine, poglavar PCU.

On smatra da je razumno u okviru PCU stvoriti vikarijat – administrativnu crkvenu jedinicu sa samoupravom parohijâ u djelovima Bukovine, oblasti zapadne Ukrajine u kojoj živi rumunska manjinska zajednica, kako je to prethodno zatražila Rumunska crkva.

Sveti Sinod u Bukureštu je zasijedao 21. februara. U povodu priznanja PCU, tj. mogućnosti stupanja u liturgijsko i kanonsko jedinstvo s njom, a radi „usvajanja konkretne i ispravne odluke na narednoj śednici Sinoda”, navedeno je da će Rumunskoj crkvi „prioritet biti stavljen na činjenicu da u Ukrajini postoji 127 rumunskih parohija, posebno u śevernoj Bukovini, koje se nalaze u okviru Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije; neophodno je održavati realne veze sa ovim rumunskim pravoslavnim hrišćanima u Ukrajini koji su zabrinuti za očuvanje etničkoga i jezičkoga identiteta”.

„K tome cilju, potrebno je dobiti pisane garancije od ukrajinske crkvene i državne vlasti da će etnički i jezički identitet Rumuna biti poštovani i da će Rumunska crkva moći da organizuje rumunski pravoslavni vikarijat u Ukrajini koji će razvijati duhovne veze sa Rumunskom patrijaršijom, primati i koristiti liturgijske i crkvene knjige na maternjem, rumunskome jeziku”.

Rumunska crkva uslovljava priznanje autokefalije Ukrajincima garancijama Kijeva za Rumune u Ukrajini

Tim povodom, Epifanij je danas „Українській правдi” kazao kako s Rumunima „naravno, moramo da pregovaramo".

„Mi ćemo razgovarati o svemu, mi smo spremni na to. Nema razloga da unutar autokefalne Ukrajinske crkve ne bude vikarijat đe će za Rumune Božija služba biti na rumunskome jeziku”, rekao je.

„Ne smatram to problemom i siguran sam da ćemo riješiti ovo pitanje, a Rumunska crkva će priznati našu autokefaliju", dodao je ukrajinski prvojerarh.

U Rumuniji još od 1990. godine djeluje ukrajinski pravoslavni vikarijat.

***

Rumuni su samovlasno 1865. proglasili svoju Crkvu autokefalnom. Bili su u raskolu sa Carigradom, do 1885, kada im je, nakon što je Rumunija dobila međunarodno priznanje, posebnim tomosom, Carigrad ipak potvrdio autokefaliju.

Krajem prošle godine, u jeku polemika uoči darivanja tomosa Pravoslavnoj crkvi Ukrajine, patrijarh Vartolomej je u svojstvu glavnoga gosta patrijarha rumunskoga Danijela Čobotea u Bukureštu boravio tokom proslavljanja 100-godišnjice ujedinjenja rumunskih zemalja i formiranja moderne države.

Tim povodom Vartolomej je služio liturgiju u novome sabornome hramu Rumunske crkve gigantskih dimenzija – Hramu spasenja rumunske nacije (Catedrala Mântuirii Neamului Românesc). Upadljiv je bio izostanak ruskih i srpskih arhijereja.

Rumuni uz Carigrad: Vartolomej u Bukureštu služio liturgiju

Poslije Rusa i Ukrajinaca, Rumuni su treća po brojnosti pravoslavna nacija. Imaju sporove oko crkvenih jurisdikcija sa Rusima i Srbima.

Kada je 1940. SSSR, tada ugovorni saveznik nacističke Njemačke, okupirao rumunsku Besarabiju, Ruska crkva je pripojila tamošnje crkvene strukture i sprovodila rusifikaciju stanovništva.

Od ranih 1990-ih, Rumunska i Ruska crkva se oštro sukobljavaju oko jurusdikcije nad pravoslavnima u Moldaviji. Preko 90 odsto moldavske populacije su pravoslavci, okupljeni u dvije jurisdikcije, koje jedna drugoj osporavaju kanoničnost: Besarabiskoj mitropoliji Rumunske crkve i brojnijoj Moldavsko-kišinjevskoj mitropoliji Moskovske patrijaršije.

Na drugoj strani, Arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve je 2012. objavio da bi mogao prekinuti kanonsko opštenje sa Rumunskom crkvom zbog činodjejstvovanja njezinih sveštenika i episkopa u gradovima i selima istočne Srbije, bez znanja i odobrenja nadležnih episkopa SPC, timočkoga i braničevskoga.

Etničkim Vlasima u istočnoj Srbiji, po tumačenju Rumuna, zabranjuju se vjerske i nacionalne slobode i nad njima Srpska crkva sprovodi posrbljavanje.

Prošle godine u SPC su razgovarali o uvođenju vlaškoga jezika u bogosluženje, kao i o „nekanonskom delovanju Rumunske crkve na teritoriji istočne Srbije”. Rumunska crkva je protojereja Bojana Aleksandrovića postavila u Negotinu za arhijerejskoga namjesnika priobalne Dakije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR