11 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ovo je napadač koji je ubio 49 ljudi, prije napada slušao pjesme o Radovanu Karadžiću

Izvor: Foto: YouTube

Svijet

Tag Video
Comments 1

Ovo je napadač koji je ubio 49 ljudi, prije napada slušao pjesme o Radovanu Karadžiću

Izvor: B92/Index.hr

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Policija Novog Zelanda uhapsila je četiri osobe za koje se sumnja da su učestvovale u terorističkom napadu koji se dogodio u mjestu Krajstčurč.

Internetom se širi snimak napada koji je napravio, kako se sumnja, Australijanac Brenton Tarant.

“Veoma uznemirujući video koji traje 17 minuta je objavljen na jednom američkom forumu. Prije pucnjave čuje se kako napadač poziva gledaoce da se prijave na jedan nalog na Jutjubu”, navode svjetski mediji.

Dodaje se da je muškarac snimio momenat upada u jednu od džamija.

“Na snimku se vide desetine stradalih i ranjenih. Napadač se predstavio kao 28-godišnji Brenton Tarant. Svi njegovi nalozi na društvenim mrežama su potom oboreni, a prethodno je objavio i pismo u kom navodi svoje motive za napad. Napisao je da priprema terorističku akciju, sebe je nazvao fašistom i dodao da se bijeli ljudi više ne razmnožavaju, već da ih zamjenjuje “neevropska populacija”, što je rezultat masovnih migracionih tokova, koje naziva invazijom. Rekao je da želi osvetu za Evropljane koji su stradali u terorističkim napadima, kao i da je okidač za njegovu akciju smrt Ebe Akerlund, učenice iz Stokholma koja je poginula u napadu azilanta u aprilu 2017”, dodaje se.

Tarant je navodno napisao da je odlučio da organizuje napad poslije putovanja u Francusku 2017.

”Napisao je da je bio razočaran stanjem u francuskim gradovima i dodao da je vidio invaziju “nebijelaca” na Francusku”, ističe se.

Na izuzetno uznemirujućem snimku vidi se kako se muškarac parkirao blizu Al Noor džamije, prve koju je napao, a iz auta se čuje glasna muzik. Muzika se čuje i dok se napadač vozi prema džamiji, a između ostalog slušao je četničku pjesmu "Karadžiću vodi Srbe svoje" u kojoj se spominju "hrvatske ustaše".

Video iz automobila pogledajte ovdje.

Prije nego što je izašao iz auta rekao je "krenimo sa zabavom".

Nakon toga ulazi u džamiju i otvara vatru, a nakon pet minuta vraća se u auto kako bi zamijenio oružje pa se ponovo vraća u džamiju kako bi ubio sve koji još pokazuju znakove života.

Nakon toga ponovo izlazi iz džamije i ubija mladu djevojku na pločniku ispred džamije.

Napadač je nosio pancirnu uniformu, a na oružju i municiji koju je koristio bili su ispisani nazivi i imena, poput onog bečkog vojnog guvernera Ernsta Rüdigear von Starhemberga koji je branio Beč od Turaka 1683. godine.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Monica Bellucci

Ne znam je li sluša pjesme o Karazdiću ali je sigurno gleda serije ,,Senke nad Balkanom". Vidite znak na njegovom panciru- "C RNO SUNCE."