11 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
500 ruskih parohija u Ukrajini pristupilo autokefalnoj Crkvi

Svijet

Comments 0

500 ruskih parohija u Ukrajini pristupilo autokefalnoj Crkvi

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Navršava se tri mjeseca od pomjesnoga Sabora ujedinjenja ukrajnskoga paravoslavlja. Održan je 15. decembra 2018. u drevnome hramu Svete Sofije u Kijevu, kada je, uz prisustvo trojice izaslanka (egzaraha) Vaseljenskoga Patrijarha, objavljena nova Pravoslavna crkva Ukrajine. Izabran je poglavar Crkve, Epifanij Dumenko, koji ima titulu Mitropolit Kijevski i cijele Ukrajine.

Nova Crkva je 6. januara u Carigradu dobila tomos o autokefaliji. Unijeta je kao po redosljedu 15. pomjesna crkva u Svešteni Diptih. Potom je prvu liturgiju sa Epifanijem, poglavarom PCU, sasluživao Vaseljenski Patrijarh.

Službeno je 30. januara ona registrovana po ukrajinskim zakonima pod nazivom: Kijevska mitropolija Ukrajinske parvoslavne crkve (Pravoslavne crkve Ukrajine).

Ustrojen je i Sinod PCU: mitropolit kijevski i sveukrajinski Epifanij, mitropolit i počasni patrijarh Filaret Denisenko, mitropolit vinicki Simeon Šostacki, mitropolit Makarij Maletič, mitropolit ljvovski Dimitrij Rudjuk, mitropolit čerkaski Jovan Jaremenko, arhiepiskop poltavski Fjodor Bubnjok, arhiepiskop ravnenski Ilarion Procik, arhiepiskop černigovski Evstratij Zorja, arhiepiskop černovicki German Semančuk, arhiepiskop višgorodski Agapit Gumjenjuk, arhiepiskop dnjipetrovski Simeon Zinkevič.

U momentu objave autokefalne Crkve, njezina okosnica su bile bivša Kijevska patrijaršija Ukrajnske pravoslavne crkve i bivša Ukrajinska autokefalna pravoslavna crkva, sa ukupno preko 7.000 parohija. Na pomjesnome Saboru ujedinjenja ukrajinskoga pravoslavlja su prisustvovala dvojica arhijereja ruske jurisdikcije u Ukrajini (UPC-MP).

Prema podacima tri najjače ukrajinske ustanove za istraživanje javnoga mnjenja (SOCIS, КМІС, Центр Разумкова), koje je obavljeno 16-29. januara, 70,7 odsto Ukrajinaca su pravoslavni. Od njih se 43,9 odsto se identifikuje sa autokefalnom Pravoslavnom crkvom Ukrajine, 38,4 odsto se iskazuje samo pravoslavnima – ne identifikuje se sa nekom posebnom jurisdikcijom, a 15,2 odsto se identifikuje sa UPC-MP; nekoliko procenata ispitanika su dali neke druge odgovore.

Premda UPC-MP, dakle, uživa gotovo trostruko manju aktivnu podršku među ukrajinskim pravoslavcima od autokefalne Crkve, zbog naslijeđa iz perioda SSSR-a, ona još raspolaže u svojstvu korisnika s najvećim brojem crkava i manastira u Ukrajini. Međutim, vlasnici crkava su parohije, kao pravna lica.

Od 15. decembra 2018, do juče, oko 500 parohija sa lokalnim crkvama iz UPC-MP su regularnim postupkom pristupile autokefalnoj Crkvi.

To je više nego desetostruko veći broj tranzicija parohija iz UPC-MP u Kijevsku patrijaršiju u periodu od početka 2014, kada je Rusija izvršila oružanu agresiju i okupaciju djelova Ukrajine, do kraja prošle godine.

Zakon predviđa da je za promjenu jurisdikcije parohije potrebno da se najmanje 2/3 punoljetnih parohijana izjasne i potpisima ovjere promjenu jurisdikcije. Zajedno s parohijanima, veći broj lokalnih sveštenika UPC-MP takođe je pristupio autokefalnoj Crkvi. Uglavnom se radi o parohijama na selima. Međutim, pristupile su PCU i parohije sa sabornim hramovima u gradskim centrima, kao što su Kijev, Vinica, Herson, Ljvov, Kolomija, Žuravinka… Takođe, prisutpupili su autokefalnoj Crkvi i prvi manastiri, poput Uspenjskoga manastira u Novovoljinskome.

Suprotno apokaliptičnim najavama Moskve, nikakvih značajnijh inicidenata u postupcima tranzicije ovih parohija nije bilo.

Širom Ukrajine inicirano je hiljade takvih inicijativa. Proces se širi i na istok zemlje, đe je tradicionalno bila prisutna veća proruska empatija; ali, za razliku od pravoslavlja na zapadu Ukrajine, tamošnja populacija je neuporedivo manje religiozna, tj. na istoku zemlje je neuporedivo manji broj praktičnih pravoslavnih vjernika nego na zapadu Ukrajine.

Kako se i vidi na mapi objavljenoj uz ovaj tekst, tridesetak parohija na istoku Ukrajine je već okončalo postupak tranzicije. Prema objavljenim studijama, trend prelaska u autokefalnu Crkvu će od sredine godine na istoku Ukrajine poprimiti masovni karakter, čak masovniji nego na zapadu zemlje.

Ukrajinska vlada je ponovila odlučnost da zaštiti prava na slobodu vjeroispovijesti svima, bez izuzetka. To obuhvata i zaštitu prava vjernika ruske jurisdikcije u Ukrajini da, ukoliko su u većini u pojedinim parohijama, te parohije i zadrže u postojećoj jurisdikciji.

Jedina izmjena, nikako beznačajna, kako je zakonom definisano, jeste da će UPC-MP morati da se preimenuje: neće više u nazivu moći imati odrednicu „ukrajinska”, već će u nazivu naglasiti ono što ona po unutrašnjem ustrojstvu i jeste – samoupravna eparhija Ruske pravoslavne crkve.

U državama s dominantnom pavoslavnom populacijom, uključujući i Rusiju i Srbiju, postoji identično zakonsko rješenje: da samo matična pravoslavna crkva u odrednici može imati naziv domicilne države i-ili naroda. Ukrajnska vlada, shodno zakonu, ostavila je višemjesečni rok da se ta izmjena u nazivu UPC-MP i drugih vjerskih zajednica okonča u predviđenome posupku. Međutim, iz UPC-MP su saopštili da nemaju namjeru da se preimenuju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR