17 °

max 17 ° / min 6 °

Petak

19.04.

17° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Erdogan: Ako Novi Zeland ne kazni ubicu, mi ćemo mu naplatiti

Svijet

Comments 0

Erdogan: Ako Novi Zeland ne kazni ubicu, mi ćemo mu naplatiti

Izvor: Tanjug/Blic

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan pozvao je vlasti Novog Zelanda da ponovo uvedu smrtnu kaznu u slučaju napadača koji je ubio 50 ljudi u dvije džamije u gradu Krajstčerč.

On je tokom mitinga u sjevernom dijelu Turske upozorio da će Ankara natjerati napadača da plati za svoja djela ukoliko to ne učini Novi Zeland.

Australijanac Brenton Tarant (28) optužen je za ubistva u subotu, 16. marta, nakon što je dan ranije pucao na vjernike tokom molitve u dvije džamije.

"Gnusno si ubio 50 naših braće i sestara. Platićeš za ovo. Ukoliko te Novi Zeland ne natjera na to, mi znamo kako da ti naplatimo, na ovaj ili onaj način", rekao je Erdogan bez obrazloženja.

Erdogan je napomenuo da je Turska pogriješila kada je prije 15 godina ukinula smrtnu kaznu, te da bi Novi Zeland trebalo da pronađe pravno rješenje kako bi napadač iz Krajstčerča mogao biti osuđen na smrtnu kaznu.

"Ukoliko parlament Novog Zelanda ne donese odluku, ja ću nastaviti da im to stalno napominjem. Mora se preduzeti ono što je neophodno", izjavio je Erdogan.

Turski predsjednik pokazao je tokom mitinga video-snimak napada koji je napadač objavio uživo na Fejsbuku, kao i odlomak iz "manifesta" koji je napadač objavio i koji je ova društvena mreža kasnije uklonila.

Postupak Erdogana kritikovao je ministar spoljnih poslova Novog Zelanda Vinston Piters, koji je turskom kolegi Mevlutu Čavušogluu rekao da bi prikazivanje tog snimka moglo da ugrozi državljane Novog Zelanda u inostranstvu.

Erdogan tvrdi da je napadač izrekao prijetnje protiv Turske i turskog predsjednika, te da želi da protjera Turke iz evropskog dijela zemlje. Bezbjednosni izvor u Turskoj izjavio je da je Tarant 2016. u dva navrata posjetio Tursku.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR