Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Amerika, Švedska ili Britanija – šta čeka Asanža?

| Postavio/la: Mirjana Dragaš | Izvor: b92

Amerika, Švedska ili Britanija – šta čeka Asanža? Foto: Tanjug/AP

Osnivač Vikiliksa Džulijans Asandž uhapšen je u četvrtak. Britanski poslanici traže njegovu ekstradiciju u Švedsku.

Oko 70 poslanika britanskog parlamenta potpisalo je peticiju u kojoj traže da se, ukoliko švedske vlasti to budu tražile, Asanž prebaci u Švedsku.

Poslanica laburista Stela Krisi pismo je podijelila na Tviteru, a ono je poslato i ministru unutrašnjih poslova Sajidu Džavidu, prenosi "Skaj njuz".

“Pišemo vam kako bismo zatražili da uradite sve što možete kako bismo osigurali mogućnost da Džulijan Asanž bude prebačen u Švedsku, ako ta zemlja uputi zahtjev za ekstradiciju. Tako bi mogla da se zaključi formalna istraga o navodnom silovanju, i, ako je prikladno, može se podići optužnica, kao i to da svako suđenje tamo može da se obavi“, navodi se u pismu. Mi, naravno, ne pretpostavljamo krivicu, ali vjerujemo da bi trebalo slijediti propisan proces i da podnosilac tužbe treba da vidi pravdu“, navodi se u pismu.

Apeluje se da ministar stane uz žrtve seksualnog nasilja, kao i da se sada slučaj protiv Džulijana Asanža adekvatno ispita.

Osnivač Vikiliksa se inače suočava i sa mogućnošću ekstradicije u SAD, pod optužbom da je planirao hakerski upad u vladin sistem, zajedno sa Čelsi Mening.

Asanž je uhapšen u četvrtak u ekvadsorskoj ambasadi u Londonu, gdje je boravio još od juna 2012.

Do toga je došlo nakon što je vlada Ekvadora odbacila zahtjev za azil, optužujući ga da se miješa u međunarodne odnose i da je neprijatan prema osoblju ambasade.

Asanž (47), porijeklom iz Australije, suočava se sa optužbom za silovanje u Švedskoj. Međutim, optužba će isteći narednog avgusta.

Ipak, i pored toga što neki laburisti traže njegovu ekstradiciju, vođa laburista Džeremi Korbin zahtijeva da se taj potez blokira.

“Izručenju Džulijana Asanža u SAD zbog otkrivanja dokaza o zločinima u Iraku i Avganistanu britanska vlada treba da se suprotstavi“, naveo je Korbin.

Da podsjetimo, Vikiliks je objavio stotine hiljada povjerljivih vojnih dokumenata 2010.

Na jednom snimku koji je objavljen zabilježeno je kako američki vojni helikopter puca na civile u Iraku 2007.

Ambasada SAD u Londonu navela je u petak da ima tek nešto manje od dva mjeseca da predstavi Britaniji detaljne dokaze kako bi opravdali Asanžovo potencijalno izručenje.

Ostavi komentar

0/300