8 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
UŽIVO VIDEO: Sve gori, nakon vatre ništa neće ostati

Svijet

Tag Video
Comments 0

UŽIVO VIDEO: Sve gori, nakon vatre ništa neće ostati

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Katedrala Notre Dame najpoznatija je katedrala u Parizu. Izgrađena u gotičkom stilu, sjedište je pariškog nadbiskupa. Ime joj znači "Naša Gospa".

Danas ju je zahvatio ogromni požar i cijeli svijet u šoku gleda kako se urušava jedna od najvećih znamenitosti Evrope.

Kako prenose tamošnji mediji, toranj se urušio a vatrena stihija još nije pod kontrolom, a kada vatre ne bude, neće ostatati ništa, prenosi BBC.

Drveni toranj godinama je bio u lošem stanju i u toku je bila njegova rekonstrukcija koja je trebalo da bude završena 2022.

U snimku ispod možete pratiti uživo situaciju u Parizu.

Legenda kaže da je u 12. vijeku pariški biskup imao viziju o najljepšoj katedrali, koju je tad i nacrtao u blatu gradilišta budućeg hrama, na mjestu srušene stare crkve. Sredinom 13. vijeka izgrađeni su tornjevi visoki 69 metara, dok je cijela katedrala završena sredinom 14. vijeka

Tokom istorije proživjela je mnoge nedaće, od kojih su najgore bile tokom pobune Hugenota i Francuske revolucije, kad je dijelom bila uništena i opljačkana.

U 19. vijeku počela je restauracija i obnova, najviše zahvaljujući Viktoru Igou i njegovom romanu "Zvonar crkve Notr Dam", kojim je želio podići svijest o gradskoj kulturnoj baštini.

Postoji pet zvona u crkvi, od kojih je Emanuel, najveće zvono teško 13 tona, smješteno u Južnom tornju, dok su četiri manja smještena u Sjevernom tornju. Ispred Notr Dam nalazi se i "Point zéro", polazna tačka po kojoj se na francuskim autoputevima mjere sve udaljenosti od Pariza.

Katedrala je otvorena svaki dan od 8:00 do 18:45 sati, ulaz se ne naplaćuje, ali na tornjeve (ulaz s vanjske strane Sjevernog tornja) i u riznicu se naplaćuje. Cijene su 8 € za tornjeve i 4 € za riznicu, ali postoje popusti za mlade i za grupe.

Najbliže stanice podzemne željeznice su Cité, Saint-Michel, Hôtel de Ville, Cluny - La Sorbonne ili Châtelet.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR