Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Ukrajinski i samo ukrajinski: Porošenko potpisao zakon o državnom jeziku

| Postavio/la: Mirjana Dragaš

Ukrajinski i samo ukrajinski: Porošenko potpisao zakon o državnom jeziku Foto: Beta/AP

Aktuelni predsjednik Ukrajine Petro Porošenko potpisao je Zakon o isključivom korišćenju ukrajinskog jezika u svim oblastima života.

Šef ukrajinske države je ocijenio da je zakon pažljivo izbalansiran.

"On je uravnotežen toliko da nijedna politička snaga koja zauzima državne, patriotske pozicije nema osnova da inicira njegovo preispitivanje. Nema osnova", rekao je Porošenko.

Ranije je dokument u sali Vrhovne rade Ukrajine potpisao predsjednik Parlamenta Andrej Parubij. Skupština Ukrajine je odobrila zakon o državnom jeziku 24. aprila.

Poslanici opozicije podnijeli su Vrhovnoj radi uredbu o ukidanju zakona, pošto je, prema njihovom mišljenju, bila narušena procedura njegovog usvajanja i zato što zakon narušava Ustav Ukrajine.

Predsjednik Parlamenta nije mogao da potpiše dokument i da ga preda predsjedniku države dok Vrhovna rada ne razmotri uredbu. Parlament je, međutim, odbio ukidanje zakona. Odluku o ukidanju zakona podržala su samo 34 poslanika.

Zakon o državnom jeziku podrazumijeva upotrebu isključivo ukrajinskog jezika praktično u svim oblastima života: u organima državne vlasti, školama, obrazovnim ustanovama i bolnicama, prodavnicama i kafićima, sudovima, armiji, policiji, tokom predizborne kampanje i referenduma.

Zakon pravi izuzetak za engleski i druge jezike Evropske unije. Prema riječima šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, to znači da je jedini predmet napada ruski jezik kojim, kako je kazao, govori ogromna većina građana Ukrajine.

Komentari

Katunjanin,

Tako narod brani svoju drzavu kad je ugrozena spolja

Ostavi komentar

0/300