Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

U austrijskim školama zabranjene marame sa vjerskom konotacijom

| Postavio/la: Lejla Hadžimuhović | Izvor: RSE

U austrijskim školama zabranjene marame sa vjerskom konotacijom Foto: Screenshot youtube

Zastupnici Donjeg doma austrijskog parlamenta usvojili su zakon kojim se zabranjuje nošenje marama ili komada odjeće sa ideološkim ili vjerskim konotacijama u osnovnim školama, a predložila ga je vladajuća krajnja desnica.

"Zabrana se odnosi na svaki komad odjeće s ideološkim ili vjerskim konotacijama koji pokriva glavu"- navodi se u zakonskom tekstu.

Predstavnici vladajuće koalicije, članovi krajnje desne Slobodarske stranke Austrije i Narodne stranke desnog centra, jasno su stavili do znanja da se zakon, uprkos opštem opisu, odnosi samo na muslimanske marame, prenosi Jutarnji list.

Pomenute zabrane ne odnose se na kape koje nose dječaci Siki ili jevrejska kipa.

Portparolka Slobodarske stranke za edukaciju Vendelin Moelzer kaže da je zakon jasan signal protiv političkog islama, dok zastupnik Narodne stranke Rudolf Tašner tvrdi da je ova mjera neophodna kako se djevojke više ne bi pokoravale.

Službena muslimanska organizacija u Austriji IGGO, ranije je oštro osudila ovaj zakon nazvavši ga besramnom i diverzantskom taktikom. U svakom slučaju ističu kako će ovom mjerom biti pogođen zanemariv broj djevojčica.

Ostavi komentar

0/300